PULA FILM FESTIVAL 2021.POČINJE 17.JULA, BIH ZASTUPLJENA SA DVA FILMA

Ravnateljica Pulskog filmskog festivala Gordana Restović je na finalnoj press konferenciji prije početka održavanja festivala održanoj prije nekoliko dana istakla: “Filmovi će se prikazivati na četiri lokacije, a s izložbama i ostalim popratnim programima ukupno je čak 13 lokacija. U Arenu se neće ulaziti s kovid putovnicama, broj gledatelja će biti ograničen na 1500 mjesta uz poštovanje epidemioloških mjera.”

Pavo Marinković, od ove godine po prvi put u ulozi umjetničkog ravnatelja Pulskog filmskog festivala, približio je ovogodišnji program Pulskog filmskog festivala javnost i medijima. Kako je situacija, ne samo u Hrvatskoj već i u svjetskim okvirima prošlu godinu bila izazovna za filmsku industriju, postajala je bojazan da će se na ovogodišnjoj Puli u domaćoj konkurenciji predstaviti svega dva filma. Na kraju je uvršteno šest kvalitetnih naslova, renomiranih hrvatskih redatelja. Manjinske koprodukcije prikazat će se u sklopu Međunarodnog programa, tri koje su dovršene od čak dvadesetak u postprodukciji, a bit će tu i sedam novih europskih ostvarenja, koji prikazuju društvene odnose koji su imanentni Europi i Hrvatskoj, a nalaze se u produkcijskim gabaritima hrvatske kinematografije.

Velikim uspjehom smatra  što će žirijem Hrvatskog programa predsjedati višestruko nagrađivani scenarist i redatelj, Oskarovac Paweł Pawlikowski. “Počašćeni smo što dolazi međunarodni redatelj takvog kalibra i da je prihvatio predsjedavati pulskim žirijem. Bitno je da se naučimo gledati očima drugih, da prekinemo “ćakule” s pulskim nagradama, okrenemo se promoviranju filma i prepustimo u ruke nepristranim, pametnim ljudima koji će donijeti prave odluke”, naglasio je Marinković.

Posebno važnim ove godine smatra se program industrije, kao potpore mladim filmskim umjetnicima, održavanje okruglih stolova o financiranju filmskih projekata i dovođenje regionalnih fondova. Tako će ovogodišnji Pula Film Festival ugostiti i delegaciju Fondacije za kinematografiju Sarajevo koju predvodi predsjednik Upravog odbora Antonio Beus.

To je posebno važno kada na umu imamo činjenicu da je u natjecateljskom programu Festivala ove godine BiH ima manjisku koprodukciju „A bili smo vam dobri“ Branka Schmidta, koju pored produkcijske kuće TELEFILM iz Zagreba, potpisuje KFU Oktavijan iz Mostara.

Novi film Jasmina Durakovića “Praznik praznine” koji je podržan od strane Fondacije za kinematografiju Sarajevo bit će predstavljen u industrijskom programu “Filmovi u nastanku” ovogodišnjeg izdanja Pula Film Festivala. Film “Praznik praznine” donosi priču o društvenom i političkom glibu današnjeg Sarajeva i BiH u kojima caruju korupcija i laž. Zasnovan je na istinitim pričama, likovima i događajima, uz primjesu fikcije.

Glavne uloge igraju Senad Bašić i Ena Kurtalić, a sporedne: Izudin Bajrović, Tihomir Stanić, Vanesa Glođo, Haris Burina, Slaven Knezović, Mirsad Tuka i Nadine Mičić.