PRAZNIK PRAZNINE IZABRAN U NAJBOLJE PROJEKTE INDUSTRIJSKOG PROGRAMA FILMOVI U NASTANKU 68. PULE

Stručni žiri industrijskog programa Filmovi u nastanku u sastavu Vanja Kaluđerčić, Simon Perry i Xavier Henry-Rashid nagradio je projekt Praznik praznine redatelja Jasmina Durakovića i produkcijsku kuću UG scena kao i Tragove redateljice Dubravke Turić i produkcijsku kuću Kinorama te film M redatelja Vardana Tozije i  produkcijsku kuću Focus Pocus Films.

Naime, u maju ove godine predstavnici filmske industrije pozvani su da projekte u fazi postprodukcije prijave u industrijski program pod nazivom Filmovi u nastanku. Prijave su bile otvorene za sve projekte unutar kategorije Hrvatskog filma i manjinskih hrvatskih koprodukcija. Praznik Praznine i ostali laureati osvojili su vrijedne postprodukcijske nagrade u protuvrijednosti 15000 KM kako bi time završili svoje filmove.

Program je, u odnosu na prethodne godine, bio izmijenjen i dopunjen na način da je projekt predstavljao redatelj, producent ili koproducent filma na engleskom jeziku, i to u prvom redu delegatima međunarodnih filmskih festivala, prodajnim agentima i distributerima.

Vanja Kaluđerčić direktorica je Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu (IFFR) s bogatim 20-godišnjim iskustvom rada u filmskoj industriji. Simon Perry, kao neovisni producent, tijekom 1980-ih bio je producent ili koproducent deset dugometražnih filmova. Do 2018. bio je predsjednik ACE Producers, amsterdamskog pružatelja naprednog usavršavanja za producente, gdje i nadalje radi kao viši konzultant. Xavier Henry – Rashid, osnivač je londonske agencije Film Republic specijalizirane za svjetsku kinematografiju i dugometražne dokumentarne filmove.

Žiriju se predstavilo ukupno 10 odabranih projekata.

Film “Praznik praznine” donosi priču o društvenom i političkom glibu današnjeg Sarajeva i BiH u kojima caruju korupcija i laž. Zasnovan je na istinitim pričama, likovima i događajima, uz primjesu fikcije.

Glavne uloge igraju Senad Bašić i Ena Kurtalić, a sporedne: Izudin Bajrović, Tihomir Stanić, Vanesa Glođo, Haris Burina, Slaven Knezović, Mirsad Tuka i Nadine Mičić.