„PLAVI CVIJET“ ZRINKA OGRESTE POBJEDNIK 68. PULSKOG FILMSKOG FESTIVALA

„Plavi cvijet“ osvojio je slijedeća festivalska odličja: Nagradu za najbolji film u Hrvatskom programu po ocjeni žirija kritike, Veliku zlatnu arenu za najbolji film,  Zlatnu arenu za režiju za Zrinka Ogrestu, Zlatnu arenu za najbolju glavnu žensku ulogu za Vanju Ćirić za ulogu Mirjane. Osim toga, ovo ostvarenje je drugoplasirano po glasovima publike u Puli, sa prosečnom ocenom od 4,42.

Plavi cvijet, koji je sredinom aprila doživeo svjetsku premijeru u glavnom programu 43. Moskovskog međunarodnog filmskog festivala na kojem ga je publika proglasila trećim najboljim ostvarenjem festivala, a pre nekoliko dana nominovan je za međunarodnu filmsku nagradu ‘East-West Golden Arch’‘, snimljen je u produkciji Interfilma iz Zagreba, te koprodukciji Zillion filma iz Beograda i Hrvatske radiotelevizije, a uz podršku HAVC-a i Filmskog Centra Srbije.

Nagradu Zlatna arena za najbolji film u međunarodnoj kompeticiji osvojio je film Nigdje posebno redatelja Uberta Pasolinija. Film koji s odmjerenom senzibilnošću govori o vrlo ozbiljnoj i teškoj temi, i u kojem su sve glumačke izvedbe impresivno uvjerljivo ostvarene osvojio je i prvu nagradu publike Festivala u međunarodnom programu sa prosječnom ocjenom od 4,86.

Manjinska BH koprodukcija „A bili smo vam dobri“ Branka Schmidta osvojila je dvije vrlo značajne nagrade i to za najbolju mušku glavnu ulogu Renea Bitorajca za bravurozni portret heroja odbačenog od društva i obitelji dok su Sandra Antolić, Ognjen Sviličić i Branko Schmidt ponijeli Zlatnu arenu za najbolji scenario.

Kompletan spisak dobitnika nagrada na 68.Pula Film Festivala možete pronaći OVDJE.