„PAVILJON“ DINE MUSTAFIĆA DOBIO PODRŠKU AGENCIJE ZA FILM SJEVERNE MAKEDONIJE

Filmska agencija Sjeverne Makedonije distribuirala je 1.160.975 EUR / 71.400.000 MKD u prvom roku za dodjelu bespovratnih sredstava 2021. godine za grantove za produkciju igranih, kratkih, animiranih filmova i dokumentarnih filmova. Agencija je podržala dva debitantska igrana filma kao većinsku produkciju, četiri manjinske koprodukcije, dva većinska dugometražna filma, dva manjinska dugometražna filma i jedanaest kratkometražnih filmova.

Kao prvi u kategoriji podrške manjinskim koprodukcijama našao se novi igrani film Dine Mustafića „Paviljon“ koji naš proslavljeni pozorišni i filmski reditelj već nekoliko godina razvija uz pomoć autora literatnog predloška, Viktora Ivančića, poznatnog hrvatskog novinara, homuriste i pisca i njegovog BH kolege koji trenutno živi i radi u Hrvatskoj Emira Imamovića Pirketa. BH producentska kuća projekta je Udruženje Panglas dok se kao makendonski koproducent pojavljuje Krug film.

Priča filma jest crnohumorna priča puna optimizma. Mustafić je opisuje i kao žanrovski vrlo atipičnu detekciju posljedica rata i divljačke, kvazi-liberalne i kvazi-demokratske transformacije naših društava: “Likovi u ovom filmu su generacijska dob na zalasku života, nekadašnji ostaci klase radnika, seljaka i ‘poštene inteligencije’, međutim svi zajedno gubitnici tranzicije, koji u egzistencijalnoj krizi preispituju svoju prošlost, tragajući za uzrocima vlastitih nevolja. Optimizam nastaje u trenutku spoznaje i donošenja odluke koju naši junaci potom sprovode. Svaku od tih odluka sažima jedna jedina riječ – pobuna”, zaključuje Mustafić.

Priča počinje kada muškarci i žene u poznoj životnoj dobi, pomoću ilegalno nabavljenog naoružanja, zauzimaju dom za starije „Paviljon“, upravu i medicinsko osoblje uzimaju za taoce i ulaze u sukob sa snagama reda. Naizgled bezizlaznu situaciju pobunjenici pretvaraju u svoju prednost, privlače pažnju medija, manipuliraju političkom elitom na čije reakcije utiče činjenica da je do talačke krize došlo u izbornoj godini, dok na policiju pucaju čim nešto pokuša. Ustanak u „Paviljonu“ za posljedicu ima uspostavu novog unutarnjeg poretka čiji kreatori ne prezaju od brutalnog nasilja u pokušaju da se osvete za svu nepravdu i patnju koju su preživjeli.

Paviljon je već prošle godine na konkursu Fondacije za kinematografiju Sarajevo osvojio prvo mjesto u kategoriji dugometražni igrani film a podrška od strane Filmske agencije Sjeverne makedonije samo je još jedan dokaz da sa velikim nestrpljenjem možemo očekivati i produkciju i naknadnu distribuciju te bogat festivalski život novog filma autora BH klasika „Rimejk“ Dine Mustafića.

OVDJE možete pogledati kompletnu listu podržanih filmova za 2021.godinu od strane Filmske agencije Sjeverne Makedonije.