FONDACIJA ZA KINEMATOGRAFIJU DONIJELA ODLUKE PO KONKURSIMA ZA SUFINANSIRANJE FILMSKIH PROJEKATA I KOMPLEMENTARNIH DJELATNOSTI ZA 2021.GODINU

U godini u kojoj Fondacija za kinematografiju raspolagala sa nikad manjim iznosom za podršku proizvodnji filmskih projekata i svim komplementarnim djelatnostima Upravni odbor je uspio napraviti model po kojem je podržan do sada najveći broj dugometražnih  filmskih projekata pretežito mladih filmskih autora i vrlo značajan broj projekata iz domena komplementarnih djelatnosti.

Iako se raspolagalo sa vrlo skromnim budžetom koji je posljedica stanja prouzrokovanog prvenstveno pandemijom Corona Virusa, realizovana je odluka da se podrži što više novih projekata u proizvodnji i komplementarnim djelatnostima prema novousvojenom poslovniku o procedurama  i kriterijima  dodjeli sredstava za izbor korisnika sredstava kao i poslovniku o visinama podrške za ovu godinu.

Na konkurs Fondacije za sufinansiranje filmskih projekata primljeno je ukupno 69 prijava a odlukom je od punog iznosa od 1.182.000 KM odvojenog podršci filmskim projektima, podržano je devet dugometražnih igranih filmova sa ukupnim iznosom od 736.000 KM. U kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma podržana su četiri projekta sa ukupno 116.000 KM, dok su u kategoriji manjinskih koprodukcija također podržana 4 projekta sa ukupnim iznosom od 150.000 KM i to jedan igrani film iz Srbije, jedan igrani i jedan dokumentarni film iz Hrvatske i jedan igrani film iz Crne Gore.

U kategoriji kratkometražnog filma podržano je 11 projekata sa ukupnim iznosom od 160.000 KM dok je u kategoriji razvoja dugometražnih filmova i razvoja projekata podržano 9 autora i 2 udruženja sa ukupnim iznosom od  20.000 KM.

Na konkurs sa sufinasiranje komplementarim djelatnosti ove godine stiglo je ukupno 66 prijava. Kategorija sufinansiranja pravnih lica za snimanje studentskih projekata je za 3 filma ukupno dobila podršku od 4.500 KM. Za sufinansiranje zaštite, čuvanja i prezentiranja arhivske i filmske građe odvojeno je ukupno 8.000,00 KM za dva projekta.

Sufinansiranje promocije bosansko hercegovačkog filma za projekte čak 22 udruženja izdvojeno je ukupno 63.500 KM dok je u drugim oblicima sufinansiranja filmske djelatnosti dodjeljena podrška za 20 udruženja i autora sa ukupnim iznosom od 68.000 KM. Ukupan iznos potpore svim projektima u kategoriji komplementarnih djelatnosti iznosi 144.000 KM.

Fondacija za kinematografiju Sarajevo čestita svim podržanim autorima, producentskim kućama i udruženjima  i želi svim uspješnu realizaciju filmova i projekata. Svi zainteresovani korisnici Fondacije za kinematografiju Sarajevo i cijela BH i regionalna javnost može napraviti uvid u odluke za konkurse 2021.godine OVDJE.