OBJAVLJEN TRAILER ZA DOKUMENTARNI FILM THE POWER OF GREED

Radi se o bh. socijalnom konstruktivizmu za kojeg se u poslednje vrijeme najčešće veže korupcija i nepotizam. Naime, u pitanju je filmski uradak koji je baziran na arhivsko-tonskim i pisanim zapisima koji su nastajali prilikom dodjele novčanih sredstava za filmske projekte u BiH.

Lansiranjem trailera za “The Power of Greed“, glavna producentica Zoe Zimmermann kaže kako je ovo putovanje kroz vrijeme nekontrolisane moći pohlepe, reketiranja filmskih radnika od strane članova UO Fondacije za kinematografiju Sarajevo u proteklih 15 godina te raznim ucjenama i prijetnjama “filmskih moćnika“ u BiH, ali i način da publika dobije sliku i pokuša razumjeti kako javni novac u bh. kulturi cirkuliše u skladu sa privatnim interesima.

Pored rekonstrukcije događaja u kojoj učestvuju poznati bh. glumci, u anketnoj metodi filma kao objektivne stvarnosti govore; sociolog prof. dr. Esad Bajtal, režiser Gradimir Gojer, direktor Zemaljskog muzeja dr. sc. Mirsad Sijarić, kriminolog Zulfo Salihović te producent i glumac Miro Barnjak.

Sarajevska premijera filma najavljena je za novembar 2021. godine a europska premijera filma planirana je početkom 2022. godine na CH4 ili TV3-Virgin Media.

Trailer filma THE POWER OF GREED možete pogledati i OVDJE.