CONECTING COTTBUS POZIV ZA PRIJAVU WIP PROJEKATA DO 18.AVGUSTA

U 23. godini postojanja, najstariji događaj koji uvezuje filmske profesionalce aktivne na istočno-zapadnim koprodukcijama otvorio je poziv za prijavu projekata za 2021.godinu. Svake godine Conecting Cottbus bira 13 projekata dugometražnih filmova u razvoju i 6 djela u toku produkcije ili postprodukcije. Oni se predstavljaju iskusnim proizvođačima, kupcima, urednicima, svjetskom prodajnim agencijama i finansijerima. Projekti moraju imati vezu sa istočnom Evropom u kontekstu predmeta ili produkcije.

U održavanju paralelno s FilmFestival Cottbus, Coco nastavlja pružati platformu za predstavljanje uzbudljivih filmaša u regionu i njihovi različitih umjetničkih izražaja.

“Kako polako vidimo da se mnoge zemlje ponovo otvaraju to nam vraća nadu i mogućnosti za našu industriju, nastavljamo pomno promatrati stanje pandemije procjenjujući format za naše sljedeće izdanje ”, kaže direktorica Coco-a Marjorie Bendeck. „Nameravamo ove jeseni imati hibridno tržište koje bi se sastojalo od internetskih komponenti i umrežavanja na licu mjesta za one koji su sposobni i voljni da putuju. Ali jedno je sigurno: osigurat ćemo osjećaj Coco 2021. godine za svakog sudionika i radujemo se slavlju istočnoeuropske kinematografije sa svakim od vas. ”

Coco je jako plodonosan i zbog velikog broja završenih filmova na tržištu. Sa 17 premijera u prošloj godini i 13 naslova koji su trenutno u postprodukciji, nedavnih festivalskih uspjesa Coco alumni uključuju STOP-ZEMLIA Kateryne Gornostai (Ukrajina; Kristalni medvjed za najbolji film na Berlinale Generation 14plus 2021), POSLJEDNJA «DRAGA BUGARSKA» Alexeya Fedorchenko (Rusija; najbolji režiser na Moskovskom međunarodnom filmskom festivalu 2021), WHEN IM DONE DYING autor Nisan Dag (Turska/SAD/Njemačka; najbolji režiser u Tallinn Black Nights Festival 2020) i KONFERENCIJA Ivana Tverdovskog (Rusija, Estonija, UK, Italija; Dani Venecije) 2020, najbolji film na FilmFestival Cottbus 2020). BRIGHTON 4. Levana Koguashvilija (Gruzija/Bugarska/Monako/Rusija/SAD) premijerno je prikazan na Tribeca Film Festivalu 2021.

Ukupno će biti u razvoju 13 projekata (cocoPITCH) i 6 radova u postprodukciji (cocoWIP)biti odabrani i predstavljeni na povezujućem kotubusu 3. – 5. novembra 2021. godine, natječući se za razne sponzorisane nagrade.

Producenti mogu prijaviti projekte u produkciji ili postprodukciji za coco WIP do 18 Augusta 2021. Za ovu sekciju projekti moraju potjecati ili se odnositi na širi istok Evrope, ili biti pogodan za koprodukciju Istok-Zapad. Izbori će biti objavljeni tokom septembra zajedno s više detalja o formatu Coco marketa.

Za Coco se mogu prijaviti proizvođači, prodajni agenti, urednici koji puštaju u rad i drugi predstavnici industrije bez projekta do 15. oktobra 2021.

Više informacija oko prijave svi zainteresovani mogu pronaći na https://www.connecting-cottbus.de/submissions a za više informacija o Coco i prihvatljivosti projekta: info@connecting-cottbus.de ili press: presse@connecting-cottbus.de