VEČERAS POČINJE SNIMANJE NOVOG FILMA PJERA ŽALICE „PRAZNIK RADA“

Večeras će se nakon zaista dugog isčekivanja zvanično „udariti prva klapa“  novog filma bosanskohercegovačkog reditelja i dekana Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Pjera Žalice. Film naziva “Praznik rada” za predviđeni datum premijere u prvom kvartalu naredne godine.

Već nekoliko puta pomjerana produkcija koja je trebala krenuti u ljeto prošle godine sa zatvorenom finansijskom konstrukcijom ali je odgođena radi situacije sa pandemijom Corona Virusa i u svijetu i u našoj zemlji, konačno kreće sa realizacijom što je još jedna sjajna vijest za kompletnu BH kinematografiju. Film čiju produkciju potpisuje Udruženje za promociju umjetnosti i kulture FORUM je, nakon pobjede na konkursu Fondacije za kinematografiju Sarajevo 2018.godine, podržan od strane programa MEDIA i Eurimages koji su najveća evropska platforma za podršku regionalnim koprodukcijama. Inače, film se radi u koprodukciji BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Slovenije a prije malo više od mjesec dana je dobio najveću podršku manjinskim koprodukcijama na konkursu Filmskog Centra Crne Gore za 2021.godinu.

„Praznik rada“ je savremena priča, događa se sadašnjem periodu u Sarajevu, na Bjelavama, u mahali u kojoj se Žalica rodio i proveo djetinjstvo. Priča govori o sudaru kolektiva i pojedinca, intimnoj porodičnoj tragediji unutar razdragane mahale koji želi da slavi i zabavlja se. Film ima znatan komički potencijal, ali i težinu i vrti se oko premise da se ne možemo kao društvo pomjeriti naprijed od težine sidra zaglavljenog u glib naše teške prošlosti.

Sam Žalica je ovih dana lokalnim medijima otkrio da će snimanje biti okončano do kraja septembra, te da je radnja zbog drame koju nosi regionalna i univerzalna, iako se fokusira na lokalno sarajevsko područje. Fondacija za kinematografiju Sarajevo želi sretno snimanje Pjeru Žalici i kompletnoj ekipi filma „Praznik rada“!