„LOVCI NA TARTUFE“ OTVARAJU 22. MEDITERAN FILM FESTIVAL

Jedan od najznačajnijih filmskih događaja u BiH i regiji u programu u konkurenciji prikazat će 20 dokumentarnih filmova. Selektor festivala Zdravko Mustać izabrao je po deset filmova u kategoriji kratkometražnog – do 30 minuta, odnosno deset filmova u kategoriji dugometražnog – iznad 30 minuta.

Prvi dan festivala na programu u kinu Borak u suradnji s Filmskim centrom Sarajevo, pravnim nasljednikom arhive bosanskohercegovačke kinematografije, bit će prikazano sedam filmova. Riječ je o remek djelima bh kinematografije koja su u vremenu u kojima su nastala bila miljenici i publike i žirija na festivalima diljem svijeta.

Uz snažan program u konkurenciji, program ‘U fokusu‘, donosi najbolja ostvarenja kinematografije zemalja Mediterana iz protekle godine. Po izboru festivalskog selektora bit će prikazano jedanaest dokumentaraca koji su već obilježili filmsku godinu ili njihovo vrijeme tek dolazi.

O najboljima na MFF-u odlučuje međunarodni žiri u dvije kategorije – za odabir najboljeg dugometražnog filma i najboljeg kratkog filma. Pored šesteročlanog žirija, koji će 28. kolovoza u 21 sat, izabrati pobjednike 22. Mediteran Film Festivala i dodijeliti MFF Grand prix i MFF Best Short, tradicionalno treću nagradu svojim glasovima dodjeljuje publika.

Na ceremoniji zatvaranja, bit će prikazan i film iz MFF radionice, koji su posljednjih sedmica pod vodstvom Lucy Eagleson, u Širokom Brijegu snimili mladi polaznici ovih radionica zajedno s kolegama, filmašima iz Amerike.

Ovogodišnji Mediteran Film Festival, nakon svečane dodjele nagrada, zatvorit će ne jedna nego 33 priče o ljubavi. Naime, dokumentarni kolaž ‘Ljubav oko svijeta’ autorskog para Anđele i Davora Rostuhar, film je kojim će u subotu 28. avgusta, na Otvorenom kinu, biti zatvoren mediteranski festival.