„QUO VADIS, AIDA?“ UŠAO U ŠIRI IZBOR ZA NAGRADE EVROPSKE FILMSKE AKADEMIJE 2021.

Jučer su u Berlinu objavljene liste šireg izbora igranih i dokumentarnih filmova koji su se našli u konkurenciji za nagrade Evropske Filmske Akademije za 2021.godinu.

U prvom dijelu selekcije igranog filma odabrano je 40 naslova, a dokumentarnog filma 15 naslova. Prema informaciji Akademije (EFA) u 2021.godini odabrano je do sada najviše filmskih naslova a dodatna lista igranih filmova bit će objavljena u septembru ove godine.

Ono što BH kinematografiji i našoj javnosti predstavlja značajnu vijest je da je višestruko nagrađivano ostvarenje Jasmile Žbanić odabrano u prvog krugu u konkurenciji za najbolji igrani film 2021.godine. Iz regiona Balkana u prvom krugu se u konkurenciji igranog filma našao još samo film „Košnica“ kosovske autorke Blerte Basholli. Nažalost, u konkurenciji za najbolji dokumentarni film nije se našao nijedan film iz BiH i regiona Balkana.

Film „Quo Vadis, Aida?“ svoje veličanstveno putovanje započeo je svjetskom premijerom u takmičarkom programu Filmskog Festivala u Veneciji prošle godine. Od tada je osvojio niz nagrada na festivalima širom Evrope i svijeta te nominacije za BAFTA-e i Oscar u kategoriji najboljeg ostvarenja sa neengleskog govornog područja. U toku zadnjih mjesec dana film je osvojio tri nagrade Austrijske filmske Akademije te nagradu za najbolji film Festivala Around the World in 14 Films koji se održao u Berlinu.

Inače, za nagrade u glavnoj konkureniciji, preko 4.000 članova EFA -e glasat će za nominacije u kategorijama igranih filmova Evropski film, režiser, glumac, glumica i scenarist, kao i za evropski dokumentarni film.

Na osnovu glasova svih članova, nominacije će biti objavljene 9. novembra 2021. godine tokom Seviljskog festivala evropskog filma u Španiji. Osmočlani žiri će odlučivati ​​o dobitnicima nagrada u kategorijama Evropska kinematografija, montaža, dizajn produkcije, kostimografija, šminka i frizura, originalna muzika, zvuk i vizuelni efekti.

Svake godine, razne aktivnosti Evropske filmske akademije kulminiraju ceremonijom dodjele Evropskih filmskih nagrada koje se rade u saradnji sa EFA Productions gGmbH. U ukupno 26.kategorija, među kojima najbolji film, najbolji reditelj, glumica i glumac, Evropske filmske nagrade odaju priznanja najboljim postignućima Evropske kinematografije. Ove godine, 34. dodjela nagrada Evropske filmske akademije biće održana u Berlinu 11.decembra.

Kompletnu listu naslova koji su u prvom krugu ušli u širi izbor za najbolji igrani film Evropske filmske Akademije za 2021.godinu možete vidjeti OVDJE.

U listu nominiranih naslova u kategoriji najbolji dokumentarni film uvid možete napraviti OVDJE.