SPREMNI UGOVORI ZA KOMPLEMENTARNE DJELATNOSTI – FONDACIJA POZIVA AUTORE NA SARADNJU U PRIPREMI STRATEGIJE ZA POVEČANJE BUDŽETA

Članovi Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo jučer su održali izuzetno konstruktivnu sjednicu na kojoj su pored potpisa na ugovore za projekte koji su odabrani na konkursu za pozicije sufinansiranja komplemetarnih djelatnosti u 2021.godini donijeli niz odluka za smjernice djelovanja u narednom periodu.

U godini kada je Fondacija raspolagala sa nikad manjim budžetom za podršku, posebno u segmentu komplementarnih djelatnosti, podržano je čak 47 projekata i pojedinaca te su se na taj način stvorile mogućnosti da i ovaj segment filmske djelatnosti dobije kvalitetnu podršku u narednom periodu u svim granama aktivnosti.

Shodno činjenici da su ugovori potpisani sa strane Fondacije, Upravni odbor poziva sve potpisnike ugovora sa strane odgovornih osoba koje stoje iza izabranih projekata po konkursu za 2021.godinu da, ukoliko su u mogućnosti, lično dođu u prostorije Fondacije za kinematografiju Sarajevo koja se nalazi u zgradi Federalnog ministarstva kulture i sporta Federacije BiH na adresi Obala Maka Dizdara br.2, na potpisivanje ugovora od danas svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati do petka 03.avgusta do 13:00 sati.

Ukoliko nisu u mogućnosti da dođu lično ili ne nalaze se u Sarajevu, nakon isteka ovog roka svi nepotpisani Ugovori biće poslani poštom svim preostalim potpisinicima na važeće adrese iz istih. Upravni odbor poziva sve odgovorne da čim prije izvrše potpisivanje Ugovora ili lično ili po primitku pošte i vrate ih nazad, pošto će im po potpisu istih biti uplaćena prva tranša novca za realizaciju projekata prema detaljima definisanim pojedinačnim ugovorima.

Na jučerašnjoj sjednici Upravni odbor Fondacije donio je odluku da se ponovo pokrene inicijativa za povečanje budžeta kojim će raspolagati za podršku svih segmentima BH kinematografije za 2022.godinu. Shodno tome, pozivaju se sva strukovna udruženja, grupe autora i pojedinci, korisnici usluga Fondacije, da se u narednom periodu aktivno uključe u pripremanje strategije ove inicijative. Upravni odbor očekuje sugestije i prijedloge te inicijative od svih te otvara vrata Fondacije za blisku suradnju sa svim korisnicima po ovom pitanju u periodu do kraja ove i početkom naredne godine.

Upravni odbor Fondacije je ponovo pokrenuo i inicijativu za tradicionalnu godišnju aktivnost odavanja priznanja filmskim radnicima zaslužnim za razvoj Bh kinematografije od njenog nastanka pa do danas. Shodno tome upućuje se novi poziv strukovnim udruženjima, te grupama autora da čim je prije moguće daju svoje svoje pismene prijedloge sa imenima pojedinaca koji po njihovom stručnom mišljenju zaslužuju ovu vrstu priznanja. Upravni odbor Fondacije za kinematografiju pripremiće svečanu dodjelu prigodnih zahvalnica odabranima i na taj način im se u ime svih zahvaliti za izniman doprinos i promicanje kinematografije u BiH.