GRAND PRIX 22. MFF-A FILMU ‘POSLJEDNJA VRPCA IZ BOSNE’

U svom obrazloženju, žiri u sastavu Tiha Gudac, Dafne Jemeršić i Srđan Šarenac naveo je kako je Albert Sole uspio na originalan filmski način ispričati emotivno svjedočanstvo o stradanju jedne porodice i strahotama rata.

– Španski reditelj je svojim nenametljivim autorskim stilom, zadržao vizuru glavne junakinje u prenošenju istorijski relevantnih događaja – navedeno je u odluci.

Glavna junakinja filma je Sifa Suljić, žena koja se vraća u Bosnu kako bi pokušala pokopati posmrtne ostatke starijeg brata, posljednjeg člana svoje porodice koji je identificiran od onih koji su umrli u Srebrenici. Ta joj činjenica omogućava da snimi situaciju u balkanskoj zemlji 25 godina nakon završetka rata i postavi sebi pitanje: može li se to ponoviti?

Drugu nagradu MFF Best Short dobio je film “Heurtebise”, reditelja Elise Torres i Octavia Guerra iz Španije dok je publika najboljim proglasila film “Moje tijelo” talijanskog reditelja Michelea Penette

Žiri je dodijelio i dvije specijalne nagrade – filmu “Moje tijelo” redatelja Michelea Penette te filmu “Na liniji” redatelja Alexa Goharia i Lea Mattiei.

Žiri je istaknuo kako u talijansko-švicarskom dokumentarcu kroz priče glavnih likova ulazimo u realnost ideje o neprihvaćanju statusa quo i traženju boljeg života te da reditelj vodi gledatelje vrlo jasnim stilskim i vizualno upečatljivim pripovijedanjem, približavajući atmosferu siromaštva i njegovih refleksija.

Dokumentarac “Na liniji”, kako navode članovi žirija, “vrijedna je priča apsurda o političkim odlukama kojima američki sistem iz osnova vlastitog društva čupa građane meksičkog porijekla i deportuje ih preko granice te da ih situacija progona osuđuje na bezizlaznost egzistencije u pograničnoj zajednici s pogledom na oduzeti život”.

Žiri za kratkometražni dokumentarni film, u sastavu Vuk Perović, Aleta Rajič i Luke Grigg, odlučio je da MFF Best Short, u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma, pripadne ostvarenju “Heurtebise”, redatelja Elise Torres i Octavia Guerra iz Španije.

Kako je naglašeno u odluci, ovaj film pokazuje besprijekorno razumijevanje finoće potrebne za snimanje dokumentarnog filma i vizualno uvjerljivog i iskrenog prema svojoj temi.

– Sposobnost prezentiranja i subjekta i priče s dovoljno strukture koja vodi gledatelja, a ipak pruža beskrajne poetske okvire istraživanja u trajanju od 20 minuta razlog su našeg odabira u ovogodišnjoj selekciji – obrazložio je žiri.

Na ceremoniji zatvaranja prikazani su kratki dokumentarni film “Stipe” te kratki igrani film “Pamet u glavu” koji su nastali na filmskoj radionici MFF School.

Robert Bubalo, producent festivala odjavljujući 22. izdanje festivala, zahvalio je svima koji su podržali ovaj festival i ove i ranijih godina, istaknuvši kako je ovaj put pred organizatorima bio velik izazov.

– Poseban je osjećaj zatvoriti ovogodišnje izdanje festivala. Bilo je zaista neizvjesno do samog kraja. Jedna igra živaca, zbog vremena i kiše. Ali, na kraju smo uspjeli – rekao je Bubalo.

Na 22. Mediteran Film Festivalu prikazano je dvadeset filmova u konkurenciji. Na festivalu su prikazana 45 filma, nekoliko svjetskih i festivalskih premijera. Nakon svečane dodjele nagrada, 22. MFF zatvoren je projekcijom dokumentarnog film “Ljubav oko svijeta”, redateljskog para Anđele i Davora Rostuhara.