„DOK GOD MOGU HODATI/STRAHINJA BANOVIĆ“ OSVOJIO KRISTALNI GLOBUS KVIFF 2021.

„Dokle god mogu hodati/ Strahinja Banović“, humanistička priča o potrebi da se pronađe svoje mjesto u svijetu i o ljubavi čiji je najdublji dokaz možda i najbolniji, osvojila je Kristalni globus, glavnu nagradu 55. izdanja međunarodnog Festivala Karlovy Vary. Apsolutni pobjednik festivala odnio je nagradu za najboljeg glumca za Ibrahima Komu, te posebno priznanje za direktoricu fotografije Jelenu Stanković.

“Nisam mogao biti više iznenađen. Hvala na festivalu – sjajno je ponovno biti u kinu. Ethan Hawke zahvalio je svojoj supruzi, pa želim zahvaliti i svojoj, snimatelju filma. Zahvaljujem se i producentima, pošto sam morao prikupiti novac za film iz pet zemalja. I prije svega želim se zahvaliti našim glumcima, bili su jednostavno divni. Čast mi je što sam dobio ovu nagradu ovdje, jer su češki filmovi zaista uvijek utjecali na mene, oni s češkog Novog vala i svi filmovi Jana Svěráka“, “zahvalio se Stefan Arsenijević, koji je svoje novo djelo o dvojici afričkih imigranata u Srbiji zasnovao na srednjovjekovnoj srpskoj pjesmi.

„Strahinja Banović“ je ranije već osvojio nagradu Ekumenskog žirija i nagradu žirija mreže Evropskih prikazivača Europa Cinemas Label. Sa ukupno pet osvojenih odličja, uključujući i ono glavno, „Strahinja Banović“ je najuspješniji film 55. Međunarodnog festivala u Karlovim Varima.

Specijalna nagrada žirija za prvi festival u Karlovim Varima na kojoj su dokumentarni filmovi uključeni uz igrane u glavnu konkurenciju pripala je dokumentarnom filmu „Every Single Minut“. U filmu Erika Hníková prati slovački par koji je odlučio odgojiti svoje dijete prema Kamevédi, složenom pristupu razvoju djetetovih motoričkih sposobnosti i intelekta.

Nijemac Dietrich Brüggemann proglašen je najboljim redateljem za svoje novo djelo „Nö“, a najboljom glumicom proglašena je Éléonore Loiselle iz kanadske drame „Wars“. Britanska glumica Vinette Robinson zaslužila je posebno priznanje za ulogu kuharice u filmu „Boiling Point“, a treće posebno priznanje pripalo je hrvatskom filmu „Zbornica“.

Drugi takmičarski program East of the West osvojio je „Nuuccha“, sugestivna jakutska drama o posljedicama kolonizacije i prisilne asimilacije nacija unutar carske Rusije. Žiri je dodijelio svoju Specijalnu nagradu filmu „Sisterhood“ i Posebno priznanje češkom dokumentarnom filmu „Intensive Life Unit“. Nagrada publike Právo pripala je filmu za otvaranje 55. KVIFF -a „Zátopek“.

Uprkos teškim uslovima, KVIFF je uspio organizirati nezaboravan događaj i privući velike zvijezde, uključujući oskarovca ​​Jana Sveraka, Johnnyja Deppa, Michaela Cainea i Ethana Hawkea. Sverak, Caine i Hawke dobili su posebne nagrade za svoja postignuća u karijeri. Deppovo pojavljivanje privuklo je gomilu posvećenih obožavatelja, od kojih su neki čekali na rubu crvenog tepiha od 6 ujutro kako bi ugledali svoju omiljenu zvijezdu. I Depp nije razočarao provodeći više od pola sata potpisujući autograme i pozirajući za fotografije sa svojim obožavateljima.