POZIV ZA PRIJAVE ZA THE WARSAW CRITIS PROJECT DO 15.SEPTEMBRA

Warsaw Film Festival najavljuje 16. izdanje  The Warsaw Critis Project, koji će se održati tokom 37. festivala, od 8. do 17. oktobra 2021. FIPRESCI Warsaw Critis Project program je za mlade kritičare i novinare iz srednje i istočne Evrope koji započinju svoju profesionalnu karijeru. Projekt koordiniraju Warsaw Film Foundation i FIPRESCI, Međunarodna federacija filmskih kritičara. Grupa odabranih učesnika bit će pozvana da se pridruži jednom od najprestižnijih filmskih događaja u ovom dijelu Evrope. Oni će se sastati s filmašima i predstavnicima industrije iz cijelog svijeta, a sudjelovat će i u raspravama žirija FIPRESCI -a koji će izabrati najbolji istočnoeuropski debi na WFF -u. Oni će takođe formirati Mladi žiri FIPRESCI i dodijeliti nagradu filmu po njihovom izboru.

Program radionice pruža praktičan pristup radu novinara na filmskom festivalu. Učesnici će pisati pod vodstvom profesionalaca, naučiti će se suočiti s vremenskim pritiscima i poboljšati svoje pisanje dok će se susretati s brojnim predstavnicima industrije. Naučit će i kako raditi na konkurentnom tržištu, oblikovati svoj rad ovisno o prodajnom mjestu i kako razviti nove načine pisanja o kinu. Odabrana djela objavit će web stranice povezane s filmskom industrijom, uključujući FIPRESCI.

Učesnici prethodnih izdanja radionice sarađivali su sa publikacijama kao što su: Screen International, Indiewire, The Hollywood Reporter, Cineuropa, Ioncinema, Film New Europe i Eye For Film. Warsaw Critis Project stvorili su i koordiniraju britanska filmska novinarka Amber Wilkinson i talijanski kritičar Tommaso Tocci.

Radionica je namijenjena kritičarima mlađim od 30 godina, koji tečno govore i pišu na engleskom jeziku. Svim učesnicima bit će osiguran smještaj za vrijeme trajanja festivala, a njihovi putni troškovi će biti pokriveni. Radionica je planirana kao pravi događaj – uživo u Varšavi. Međutim, posebne okolnosti Covid-19 i dalje se moraju uzeti u obzir, a planovi će se prilagoditi prema nacionalnim i međunarodnim mjerama koje su bile na snazi ​​u vrijeme održavanja festivala. Pozivaju se oni koji žele sudjelovati u radionici da pošalju svoje prijave što je prije moguće, uključujući životopis/životopis, propratno pismo i tri uzorka objavljenih radova dužine između 400 i 1200 riječi.

Fondacija za kinematografiju Sarajevo poziva sve mlade novinare i filmske profesionalce iz BiH koji imaju sklonost ka filmskoj kritici i imaju određenog iskustva sa istom da se čim prije prijave na ovaj konkurs pošto našoj zemlji zaista nedostaje kvalitetnih filmskih kritičara.

Rok za podnošenje prijava: 15. septembar. Kontakt: fipresci@wff.pl