TEONA STRUGAR MITEVSKA ZAVRŠILA U SARAJEVU SNIMANJE FILMA „NAJSRETNIJI ČOVJEK NA SVIJETU“

Teona Strugar Mitevska završila je snimanje svog šestog filma Najsretniji čovjek na svijetu sa dva dana snimanja u Sarajevu, nakon četiri sedmice snimanja u Sjevernoj Makedoniji. Film je koprodukcija između Sjeverne Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Belgije, Bosne i Hercegovine i Danske.

„Najsretniji čovjek na svijetu“ (Najsrekniot čovjek na svetot) priča je o Asji, 40-godišnjoj slobodnoj ženi koja živi u Sarajevu, koja na sastanku upoznaje 43-godišnjeg bankara Zorana. Zoran ipak ne traži ljubav, već oprost. Tokom rata 1993. pucao je na grad sa suprotne strane i želi upoznati svoju prvu žrtvu. Sada oboje moraju proživjeti bol u potrazi za oprostom. Najsretniji čovjek na svijetu postavlja mnoga egzistencijalna pitanja: Kako živjeti s ratom? Ima li života nakon rata? Ima li ljubavi nakon rata? I kada rat prestaje?

Od BH umjetnika u projektu su uzeli učeće Elma Tataragić kao koscenarista zajedno sa Teonom Strugar Mitevskom, mladi tuzlanski glumac Adnan Omerović u glavnoj muškoj ulozi te Izudin Bajrović, Vedrana Božinović,  Mona Muratović, Siniša Vidović i Kemal Rizvanović u sporednim ulogama.

Labina Mitevska potpisuje produkciju za svojom kompanijom Sisters and Brother Mitevski, dok se kao BH koproducent pojavljuje SCCA/Pro.ba. Budžet filma je 1.7 miliona EURA a razvoj i produkciju su između ostalih podržali MEDIA program, Eurimages, Filmska agencija Sjeverne Makedonije, HAVC i Fondacija za kinematografiju Sarajevo 2020.godine.

Svjetska Sales Agencija filma je Pyramid International sa kojom je produkcijska kuća Sisters and Borther Mitevski već surađivala na filmu „Njeno ime je Petrunija“ koji je svoju premijeru doživio na 69.izdanju Berlinalea.