ROK ZA PRIJAVU FILMOVA NA ROTTERDAM FILM FESTIVAL DO 06.OKTOBRA

Međunarodni filmski festival u Rotterdamu je, sa u prosjeku 300.000 gledatelja i preko 2.500 filmskih profesionalaca, od koji je 350 autora, je jedan od najvećih festivala u Evropi i svijetu a zvanična selekcija uključuje preko 570 filmskih dugometražnih, srednjemetražnih i kratkih filmova iz preko 90 zemalja.

Festival nudi visoko kvalitetni program izložbi, masterclass radionica i razgovora sa autorima i profesionalcima a u industrijskom segmentu je poznat po The Hubert Bals Fondu. HBF je kustoski fond namijenjen podršci filmašima u svakoj fazi procesa stvaranja filma-od razvoja scenarija do postprodukcije. Tokom više od 30 godina, fond je razvio istaknut ukus za filmske stvaraoce sa umjetničkom vizijom koja gleda u budućnost. HBF se fokusira na podršku filmskim stvaraocima iz Afrike, Azije, Latinske Amerike, Bliskog istoka i dijelova istočne Evrope (potpuna lista ovdje). Često se filmovi uz podršku HBF-a premijerno pojavljuju na velikim filmskim festivalima, dopiru do široke publike i postižu značajan uspjeh kod kritičara.

Program IFFR bavi se pitanjima od suvremenog društvenog značaja na jedinstveno uzbudljive načine i pokazuje oštro oko za filmske inovacije i nastoji osigurati da ovi kvalitetni filmovi dođu do što šire i raznolike publike.

Za takmičarski program mogu se prijaviti reditelji prvog, drugog ili trećeg dugometražnog filma, 60 minuta bili duže, sa svjetskom premijerom na IFFR -u ili, u dogovoru s festivalom, međunarodnom ili evropskom premijerom nakon najviše jednog festivalskog događaja ili teritorijalnog izdanja između septembra 2021. i januara 2022. Međunarodni žiri će izabrati pobjednika od do šesnaest nominovanih, koji dobijaju nagradu i 40.000 eura koje će podijeliti reditelj i producent. Osim toga, u okviru Tiger Competition, žiri dodjeljuje dva žirija Nagrade za izuzetna umetnička dostignuća, svaku vrijednu 10.000 eura.

Svi zainteresovani autori i producenti iz naše zemlje i regiona mogu se prijaviti na IFFR putem on line aplikacije OVDJE. Prijava dugometražnog filma plaća se 55 Eura.