EURODOC 2022 PRIMA PRIJAVE DO 29.OKTOBRA

Radionica Eurodoc se sastoji od tri sedmične sesije – u martu, junu i novembru, u različitim zemljama. Primarna misija EURODOC -a je organizacija godišnjeg programa obuke za proizvođače sa kreativnim dokumentarnim projektom u fazi razvoja. Program je otvoren i za profesionalce uključene u podršku produkciji dokumentarnih filmova.

Na program se mogu prijaviti nositelji projekata i profesionalci iz segmenta industrije dokumentarnog filma.

To podrazumijeva producente i profesionalce koji imaju prethodno iskustvo kao producenti, koji su spremni krenuti na novu pozornicu svoje karijere (tj. Nedavno su osnovali svoju produkcijsku kuću). Iskusni proizvođači takođe mogu pratiti program obuke kako bi proširili svoju mrežu i ojačali određene vještine. Ovi producenti općenito imaju iskustvo kao voditelji produkcije i stiču vještine koje će im pomoći u kreativnom razvoju projekata, kao i steći veći legitimitet u odnosima s filmskim redateljima koje podržavaju. Program pozdravlja i prima i mlade producente. Rukovodioci komisija iz odjela dokumentarnih filmova TV kanala, predstavnici filmskih fondova ili institucija koje finansiraju dokumentarne projekte, koji posjeduju iskustvo, ali također žele steći dublje znanje o sistemima koprodukcije.

EURODOC potiče razvoj projekata dokumentarnog filma s visokim standardima kvalitete i kreativnosti. Prihvaća sve dokumentarne, esejske i eksperimentalne filmove koji odražavaju raznolikost žanrova i različite oblike filmskog pristupa. Projekti se ocjenjuju na osnovu njihovog umjetničkog sadržaja i stanja razvoja. Projekti moraju biti u razvoju, po mogućnosti u ranoj fazi proizvodnje, tako da polaznik može imati potpunu korist od obuke. Projekti takođe moraju biti prikladni za koprodukciju i predstavljati garancije u smislu izvodljivosti.

Za učešće u programu bit će izabrano 26 sudionika (producenata) na temelju kvalitete projekta i njegova međunarodnoga potencijala, kvalitete prethodnih projekata kandidata i poznavanja jezika (engleskog i francuskog) te do 6 sudionika – profesionalaca iz dokumentarne industrije. Eurodoc dodjeljuje stipendiju koja pokriva ili sudjelovanje na radionici i / ili troškove boravka. Stipendija se dodjeljuje i učesnicima iz zemalja sa niskim kapacitetom.

Sve informacije oko programa EURODOC i načina aplikacije svi zaniteresovani mogu pronaći OVDJE. a informacije kao i video prezentaciju programa možete pronaći OVDJE.