DESETA NAGRADA ZA „PRIRODNI ODABIR“ NA MULTI-BRIDGE FESTIVALU

Bosanskohercegovačka animatorica, Aleta Rajič, deseti put je nagrađena za svoj animirani uradak “Prirodni odabir“.

Ovo priznanje je autorici dodijeljeno u kategoriji filma za mlade i djecu na Multi-Bridge Film Festivalu u Srbiji, a Prirodni Odabir je dosad nagrađen i selektiran na renomiranim internacionalnim festivalima širom svijeta.

Projekat Multi-bridge je pokrenut 2016. godine sa namjerom da podstakne djecu i omladinu na saradnju kroz kreativno stvaralaštvo, učenje jezika, na izučavanje svoje i upoznavanje drugih kultura, na istraživanje, povezivanje i druženje.

Baza na kojoj projekt počiva je animacija, koja je multidisciplinarna jer obuhvata skoro sve vidove umetničkog izražavanja: literaturu, muziku, crtanje, slikanje, vajanje, pokret i ples, a sve njih sjedinjuje kroz primenu savremene tehnologije. Na ovaj način Multimost postaje projekat u kojem mogu da učestvuju deca i mladi najrazličitijih interesovanja, sposobnosti i uzrasta.

Autorica ističe da nagradu dijeli s filmskim timom koji čine: Sanja Rajič Banjac, Jurinko Rajič, Rajna Rajič, Vjeran Šalamon, Juraj Sremec i Helena Magda Šalamon.

Film je nastao u produkciji Studija Neum, te koprodukciji sa Zagreb filmom, uz financijsku podršku Fondacije za kinematografiju BiH i HAVC-a (Hrvatskog audio-vizualnog centra). Ovo sjajno animirano ostvarenje je u nešto više od godinu dana selektirano na preko 50 svjetskih festivala animiranog i igranog filma a nagrađeno je i na ovogodišnjem NAFF festivalu za najbolju 2D animaciju.

Glavni lik filma je Žena-Srna, živa skulptura zarobljena u urbanim prostorima dosade, melanholije i utopijskih muzeja u kojima radi i zabavlja se djelujući samo u pozama (čišćenje, ispijanje kave, pušenje, spavanje), dok je u stvarnosti usamljena, beživotna životinja . Problemi počinju kada se na glavi počnu pojavljivati ​​znakovi bijesne životinje u obliku dva roga. Oči joj se susretnu sa usamljenicom koja pleše na kiši. Hoće li iskoristiti svoje rastuće životinjske moći i ljudske oči kako bi se srela, borila i zaplesala na putu prema svojoj stvarnoj prirodi – slobodi?