„ŠVEDSKO SRCE MOJE MAJKE“ NA PRETPREMIJERI U MOJKOVCU OSVOJIO DVIJE GLUMAČKE NAGRADE!

HEFT produkcija potpisuje naslov „Švedsko srce moje majke“ drugi igrani film Adisa Bakrača, renomiranog televizijskog, pozorišnog i filmskog reditelja iz Bihaća, koji je završio Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu. Drama koja govori o bespoštednoj majčinskoj ljubavi i prijateljstvu koje prevazilazi jezičke i kulturološke barijere rađena je prema scenariju velikog,  nedavno preminulog bosanskog pisca Zilhada Ključanina, koji je za potrebe filma adaptirao tekst svog poznatog pozorišnog komada iz 2010.godine.

Nakon saradnje na predhodnom igranom filmu „Ostavljeni“ iz 2010.godine koji je svoju svjetsku premijeru doživio na Karlovy Vary International Film Festivalu te naknadno osvojio čak šest nagrada na svjetskim festivalima Adis Bakrač i Almir Šahinović, producent i vlasnik kompanije HEFT Produkcija nastavljaju niz uspješnih projekata sa filmom „Švedsko srce moje majke“ koji je 2015.godine pobjedio na konkursu Fondacije za kinematografiju Sarajevo. Projekar je naknadno dobio podršku HAVC-a, Ministarstva kulture i sporta KS, Ministarstva obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa sbk/ksb, i AGICOA, najveće svjetske ogranizacije za naplatu kolektivnih prava. HEFT produkcija je projekat realizovala u koprodukciji sa EURO film iz Hrvatske i RTVFBiH.

Uprkos izuzetno teškim okolnostima u jeku najveće pandemije Corona Virusa produkcija je realizovana u jesen prošle godine a o svim problemima sa kojima se produkcija susrela prilikom realizacije podrobnije nas je informisao sam producent Almir Šahinović:

„S obzirom na to da smo film započeli pripremati pred pandemiju došlo je do određenih problema u produkciji. Neizvjesnost zbog pandemije kad i kako početi snimanje nas je natjerala da donesemo odluku da premoduliramo produkciju i pokušamo u novonastalim okolnostima snimiti film. pripreme ponovo pokrećemo u proljeće 2020.g. Snimanje je jednim dijelom planirano u Hrvatskoj (Zagreb i šire područje Zagreba). Tu smo našli lokacije i objekte za snimanje, okupili dio autorske i tehničke ekipe. Na žalost u avgustu kada smo planirali startati sa snimanjem došlo je do lockdown-a u Hrvatskoj što je onemogućilo snimanje, istiće Šahinović i nastavlja: „Ponovo smo reorganizirali produkciju za kompletno snimanje u BiH. U jesen iste godine snimili smo film.

Izgubili smo određene partnere sa kojima smo započeli pripreme Nakon izmjene 90% planiranih lokacija i objekata pronašli nove partnere i uspjeli smo završiti film. Skoro cijeli film je sniman na širem području Kiseljaka i Sarajeva. Sve scene koje se dešavaju u Švedskoj snimane su u Kiseljaku tako da je to bio najveći izazov produkcije.“

Radnja filma „Švedsko srce moje majke“ kreće u ljeto 1993. godine kad grupa bosanskih izbjeglica, zbog ratnih dešavanja u Bosni, izbjegne u Švedsku. Švedski crveni krst izbjeglice smješta u paviljon za migrante. Među njima je i srednjovječni bračni par Derviša i Adem. Derviša u paviljonu upoznaje Šveđanku Ingrid i uprkos jezičkoj barijeri, njih dvije postaju dobre prijateljice. Derviša saznaje da je Ingrid teško bolesna. U međuvremenu završava rat u Bosni a Derviša kreće u potragu za svojim nestalim sinom pri tom skupljajući ljekovite trave za svoju najbolju prijateljicu…

U naslovnoj ulozi u filmu gledamo fantastičnu doajenku BH glumišta Faketu Salihbegović-Avdagić, a tu su i  tuzlanski veterani Nermin Omić i Irina Dobnik, kao i Armin Omerović i Aida Bukva u zapaženim rolama.

Sam reditelj Adis Bakrač prošao je dug i trnovit put kako bi konačno nakon šest godina ugledao svoj drugi igrani film na velikom ekranu: „ Film je nastajao u specifičnim okolnostima. Sam proces od ideje da se snima ova priča do završetka postprodukcije trajao je šest godina. U tom periodu desili su se mnogi događaji koji su bitno uticali na realizaciju filma. Kada smo bili u intenzivnoj fazi rada na scenariju iznenada je premino scenarista Zilhad Ključanin. Bez Zilhada u tom trenutku nije bilo moguće dalje zbog čega smo odlučili privremeno prekinuti rad na filmu. Godinu dana kasnije producent filma Almir Šahinović ponovo pokreće projekat i okuplja filmsku ekipu. Sve je bilo spremno za početak snimanja i onda je došla  korona. Prinuđeni smo bili tri puta odgađati početak snimanja i  istovremeno mijenjati  lokacije za snimanje. Intenzivno smo tražili mogućnosti  i rješenja za nastavak rada. Kao što i glavni lik filma majka Derviša istrajava na svom putu i nikad ne odustaje od svojih snova ni mi kao filmska ekipa nismo imali pravo odustati.  Vjerovali smo u našu priču i znali da ćemo uprkos svemu uspjeti snimiti film. Zahvalan sam svim mojim saradnicima koji su učestvovali u realizaciji  i dali svoj doprinos u nastajanju filma „Švedsko srce moje majke“, istiće Bakrač.

Nagrada za napore koje su Šahinović i Bakrač i cijela ekipa uložili u ovaj zahtjevan projekat došla je već sa prvom javnom projekcijom filma i pretpremijernom prikazivanju na 46. izdanju renomiranog crnogorskog filmskog Festivala Mojkovačka filmska jesen koji je posvećen filmskoj glumi. Nakon ovacija publike poslije same projekcije potvrda vrhunskih glumačkih izvedbi došla je i na dodjeli nagrada koja je održana prije pet dana u Mojkovcu. Jednoglasnom odlukom žirija Faketa Salihbegović-Avdagić je osvojila nagradu za najbolju žensku ulogu dok je Irina Dobnik osvojila specijalno priznanje za ulogu Ingrid, prijateljice glavne junakinje, koja je prema riječima eksplikacije žirija: „ostvarena gotovo bez reči, suptilnim, ali snažnim glumačkim sredstvima“. Isječak sa dodjele nagrada 46.Mojkovačke filmske jeseni možete pogledati u nastavku:

 

„Švedsko srce moje majke“ je najnoviji u nizu vrlo uspješnih BH filmova koji je realizovan u jeku naveće pandemije Corona Virusa te ga sigurno očekuje bogat i uspješan Festivalski život. Fondacija za kinematografiju Sarajevo dat će svoju nepodjeljenu podršku uspješnoj prezentaciji ovog i svih narednih BH filmova na tržištu evropskih i svijetskih Festivala.