IN MEMORIAM: PREMINUO DOAJEN BH FILMA JASMIN DODIK

Prije tri dana u Sarajevu je u 75.godini života preminuo doajen BH filmske industrije Jasmin Dodik, konačno izgubivši bitku sa dugom i teškom bolešću. Svim kolegama iz svijeta filma koji nije tako primjetan ali je jednako važan a to je distribucija i prikazivanje filmova, ostaće u trajnoj uspomeni kao istinski zaljubljenik i entuzijasta sedme umjetnosti. Kolege će ga pamtiti po borbi da spasi filmsku traku, koja je na rubu zaborava pred modernom tehnikom i digitalizacijom. Činio je to putujući od grada do grada prikazujući filmove po domovima kulture na prostoru cijele države te na taj način uveseljavao ljude i širio kulturu gledanja filmova u kino dvoranama.

Dodik je svoj radni vijek proveo kao uposlenik Radio televizije Bosne i Hercegovine a kao stariji čovjek i slabijeg materijalnog stanja, na sebe preuzeo očuvanje filmske trake, idući i prikazujući filmove u malim kinima širom BiH.

Kroz bivšu Jugoslaviju Dodik je sakupljao i presnimavao stare filmove, a tokom rata u BiH odlazio je u Zagreb te donosio filmove kako bi ih prikazivao u opkoljenom Sarajevu. Smatrali su ga ludim, pošto ljudi nisu imali hrane, a on je kroz ratni tunel švercovao filmove. Publika je, kako je često isticao, bila željna kina. Trake sa filmovima svakako su nepraktične, teške za nositi i koštaju mnogo, ali to nije smetalo Dodiku da priušti to malo zadovoljstvo ljubiteljima sedme umjetnosti.

Jasmin Dodik ovjekovječen je i u sjajnom dokumentarnom filmu mladog BH autora Benjamina Dizdarevića „Rez“ koji je premijerno prikladno prikazan u okviru programa BH film Sarajevo film Festivala 2016.godine a koji upravo govori o njegovom životnom putu liku i djelu.

Trailer filma Rez:

Među svojim prijateljima i kolegama biće upamćen kao miran, staložen i povućen čovjek koji je imao lijepu riječ za svakoga i kao takav odlazi u legendu BH filma.

Fondacija za kinematografiju Sarajevo je početkom godine pokrenula inicijativu za dodjelu priznanja filmskim radnicima zaslužnim za razvoje BH kinematografije od njenog nastanka pa do danas, a koja je u finalnoj fazi realizacije, a Jasmin Dodik će ovo priznanje nažalost primiti posthumno.

Upravni odbor i svi uposleni Fondacije za kinematografiju Sarajevo šalju izraze svoje najiskrenije sućuti porodici i prijateljima preminulog Dodika. Izrazima iskrene sućuti pridružuju se i svi Dodikovi prijatelji i suradnici Udruge Filmske Industrije čiji je najstariji član bio od njenog osnivanja pa do danas.