„NEBESA“ DANAS OTVARAJU 15.MOSTAR FILM FESTIVAL

Petnaesto izdanje Mostar film festivala – Festivala filmske glume (MOFF) počinje u danas, 28. oktobra, projekcijom filma Srđana Dragojevića “Nebesa”, koji će se prikazati u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača s početkom u 18 sati.

Jedan od najiščekivanijih regionalnih filmova godine do dolazi od kultnog srpskog redatelja najgledanijih filmskih hitova na našem području. Srđan Dragojević donosi komediju o junacima postkomunističkog društva, koji se nakon pola stoljeća ateizma okreću religiji.

Novi film iz pera majstora komedije donosi tri priče o utjecaju tri Božja čuda u srednjovjekovnom smislu, koja se događaju (anti)junacima filma. Oni žive u postkomunističkom društvu koje, nakon pedesetogodišnjeg ateizma, ponovno uči o kršćanstvu.

Glavna uloga je povjerena hrvatskom glumcu Goranu Navojcu, a ostale uloge u filmu povjerene su Kseniji Marinković, Bojanu Navojcu, Nataši Marković, Anđelki Prpić, Milošu Samolovu, Srđanu Todoroviću, Nikoli Pejakoviću, Ani Mandić, i drugima.

Program MOFF-a nastavlja se u auto-kino, na platou Sajma gospodarstva u Rodoču, gdje će pod otvorenim zvjezdanim nebom, kao i prošle godine, biti prikazani filmovi u natjecateljskom dijelu programa.

„Vjerujemo da se radi o najboljim regionalnim filmskim ostvarenjima koje ćemo i ovaj put za našu publiku prikazati na otvorenom zbog pandemije koronavirusa, ali i zbog prošlogodišnjeg iskustva koje je zaista bilo odlično. Naši posjetitelji su bili oduševljeni takvom formom prikazivanja filmova, jer je to nešto što se rijetko viđa u našem gradu.“ istiće glasnogovornica festivala Monika Ćubela Savić.

U okviru natjecateljskog programa 15.MOFF gledatelji u auto kino imaće priliku uživati u 10 dugometražnih igranih filmova iz kojih će stručni žiri odabrati najbolje glavne i sporedne glumce te nagraditi najboljeg debitanta.

Riječ je o aktualnim filmskim ostvarenjima iz regije, a to pored “Nebesa” tu su i ” A bili smo vam dobri” u režiji Branka Schmidat, “Zastoj” u režiji Vinka Möderndorfera, “Lihvar” u režiji Nemanje Ćeranića, “Te mračne noći” u režiji Francoisa Lunela, “Po tamburi” u režiji Stanislava Tomića, “Jedini izlaz” u režiji Darka Nikolića, “Pucnji u marseju” u režiji Gordana Matića,” Plavi cvijet” u režiji Zrinka Ogreste i “Vikend sa ćaletom” u režiji Miroslava Momčilovića.

Tako će publika imati priliku gledati filmove “Muškatle, cveće Vojvodine” (Srbija, Mađarska), “Viktorija” ( Srbija), “Demo” (Hrvatska), “Spomenici hrvatskih hipara na tlu Srbije”( Srbija, Hrvatska), “Berak, neispričana priča” (Hrvatska) i “Džemo” (Bosna i Hercegovina). Sve projekcije dokumentarnog programa te studentskog programa, kao i program kratkog filma bit će prikazani u velikom amfiteatru Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru u petak, 29. oktobra i ponedjeljak 1. novembra a ulaz na sve projekcije je besplatan.

Mostar film festival i ove godine donosi Masterclass radionice koje će održati Dejan Aćimović, Branka Bešević Gajić, Anila Gajević i Jasmin Duraković. U suradnji s Akademijama i uvaženim stručnim i nastavnim kadrom, kao rastući festival koji za cilj ima promociju regionalne filmske umjetnosti sa naznakom na važnost glumačkog poziva, cilj je doprinijeti što boljem razvijanju i afirmaciji mladih autora u današnjem društvu, kao i svijetu filmske industrije. Većina radionica će zbog pandemije Covid-19 biti održana u online formatu dok će sa studentima Akademija filmskih umjetnosti iz regije trodnevnu radionicu uživo održati Dejan Aćimović, poznati redatelj i glumac.