FONDACIJA ZA KINEMATOGRAFIJU ODLUČNA U PODRŠCI KINOTECI BOSNE I HERCEGOVINE

U otvorenom i konstruktivnom razgovoru Devleta Filipović informisala je predsjednika Upravog odbora Fondacije za kinematografije Sarajevo o aktivnostima i projektima koje je Kinoteka Bosne i Hercegovine realizovala u proteklom periodu i planovima za narednu godinu.

Kinoteka Bosne i Hercegovine jedna je od sedam državnih institucija kulture. U sastavu Arhiva Bosne i Hercegovine krajem 1970-ih godina osnovan je odjel kinoteke. Pomenuti odjel je 1994. godine izdvojen te je osnovana posebna institucija, odnosno Kinoteka Bosne i Hercegovine. U njoj se čuvaju igrani, kratki igrani, dokumentarni i animirani filmovi, koji čine bh. nacionalnu zbirku. Tu se također nalazi i značajan fond inozemnog filma.

U filmskom arhivu Javne ustanove Kinoteka Bosne i Hercegovine čuva se 2.500.000 metara filmske trake, a dio filmskog fonda Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine proglasila je pokretnim nacionalnim dobrom. Riječ je o originalnom materijalu – negativi slike i tona prvih 40 bh. igranih filmova, što Kinoteku svrstava među najznačajnije institucije kulture u BiH.

Svakodnevna briga o filmskom fondu prioritetan je zadatak Kinoteke BiH, jer je upravo on ono što toj instituciji daje značaj, a riječ je o filmskom umjetničkom blagu iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.

Ukupan fond domaćih i inostranih filmova, čine 1.434 igrana, dokumentarna kratka igrana i animirana ostvarenja na 16 mm i 35 mm filmskoj traci. Arhiv sadrži i veliki fond filmova na VHS mediju – 2.138, zatim na Beta Cam 11, na DVD-u 992 i CD-u 65 filmova. Prate ih i pisani materijali – scenariji, knjige snimanja, dijalog i titl liste, sinopsisi, fotosi, katalozi i plakati, njih 61.333. Filmska specijalizovana biblioteka sadrži 1.094 naslova i 1.990 različitih filmskih časopisa.

Gospodin Beus je tokom razgovora izrazio potpunu spremnost Upravog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo da podrži sve aktivnosti Kinoteke BiH kao institucije od vitalnog značaja za očuvanje fundusa BH kinematografije te je sa gospođom Filipović razgovarao o svim mogućnostima realizacije zajedničkih projekata u narednom periodu.