OTVORENE PRIJAVE ZA EAST DOC PLATFORMU 2022

East Doc Platform (EDP) najveća je platforma za koprodukciju, finansiranje i distribuciju skrojena za dokumentarne filmove srednje i istočne Evrope, koja svake godine povezuje istočnoevropske filmske stvaraoce i donosioce odluka – producente, emitere, distributere i festivalske programere – iz cijelog svijeta.

East Doc Forum je jedno og glavnih mjesta za pitching za finansiranje i koprodukciju projekata u fazi razvoja/rane proizvodnje iz cijele jugoistočne Evrope. Market nudi organizirane sastanke između filmaša i donositelja odluka kako bi predstavili projekte u fazi razvoja/produkcije/postprodukcije. East Doc uvodi i novu sekciju Serije koja odgovara novom trendu i novom žanru koji je veoma tražen: dokumentarna serija.

Svi odabrani projekti također će se naći u konkurenciji za nagradu East Doc Platform. Žiri East Doc Platforme dodjeljuje nagrade za najbolji projekt u razvoju i produkciji nagradom East Doc Platform i financijskom nagradom za daljnji razvoj dokumentarnog filma.

Više od 300 dokumentarnih filmova završeno je uz direktnu podršku East Doc Foruma, uključujući međunarodne hitove kao što su Over the Limit, A New Shift, When the War Comes, Sofia’s Last Ambulance, Ukrainian Sheriffs, The Russian Job, Domino Effect i Rabbit à la Berlin.

Pitchu prethodi petodnevna pripremna radionica, a nakon toga slijede dvodnevni okrugli stolovi za povratne informacije i sastanci jedan na jedan. Projekti s inovativnim tehnologijama i novim načinima pripovijedanja koji se koriste za impresivno, transmedijsko ili interaktivno pripovijedanje su pozvani da pronađu partnere u East Doc Interactive. Petodnevna pripremna radionica i interaktivni pitch sastavni su dio Foruma. Projekti dobijaju povratne informacije i prisustvuju sastancima jedan na jedan tokom narednih dana.

Svi autori iz Bosne i Hercegovine mogu se prijaviti sa svojim projektima na Eastdoc platformu a sve smjernice za aplikaciju mogu pronaći OVDJE dok samu aplikaciju mogu ispuniti OVDJE.