DODJELJENA STABLA LJUBAVI 15.MOSTAR FILM FESTIVALA

Stručni žiri kojeg su činili specijalni član Dejan Dabić, predsjednik Nedžad Ibrahimović i članice Branka Bešević Gajić i Anila Gajević imao je težak zadatak izabrati najbolje uloge u deset prikazanih filmova natjecateljskog dijela programa.

Najbolji glavni glumac 15. festivala je Nenad Jezdić koji je glumio u filmu “Vikend sa ćaletom” redatelja Miroslava Momčilovića, dok je najbolja glavna glumica Mirjam Korbar koja se predstavila kroz film “Zastoj”, redatelja Vinka Moderndorfera.

– Zahvalan sam Mostarcima, Mostaru i žiriju koji me danas učinio posebno sretnim jer nisam očekivao ovu nagradu. Mislim da nikada neću dobiti nagradu koja nosi ljepše ime. Neka sva stabla naše ljubavi što više cvjetaju! – zaključio je u video obraćanju Nenad Jezdić.  Na svečanom zatvaranju obratila se i Mirjam Korbar koja se zahvalila na osvojenoj nagradi. Uputila je zahvalu redatelju jer je odabrao za ovu ulogu, kao i svim kolegama s kojima je radila a svoju nagradu posvetila je svim roditeljima koji su ikada izgubili dijete.

Nagradu za najbolju sporednu ulogu osvojili su Zlatan Vidović iz filma “Lihvar”, redatelja Nemanje Ćeranića i Anja Šovagović Despot ispred filma “Plavi cvijet”, redatelja Zrinka Ogresta.

Zlatan Vidović izrazio je zadovoljstvo i privilegiju zbog osvojene nagrade, posebno jer se radi o nagradi za ulogu u filmu koji je rađen pozitivnom energijom mladih snaga. Dodao je kako je rado stigao u Mostar preuzeti nagradu jer ga za ovaj grad vežu drage uspomene. Nazočnima se u Hrvatskom narodnom kazalištu obratila i Anja Šovagović Despot kazavši kako joj je čast preuzeti nagradu Stablo ljubavi, posebno jer se radi o drugoj koja će ukrasiti njezin dom jer je prije nekoliko godina istu nagradu osvojio i njezin suprug Dragan Despot.

Najboljom debitanticom proglašena je Tea Harčević koja je također glumila u filmu “Plavi cvijet”. Obratila se online putem gdje se zahvalila organizatorima, stručnom žiriju i cijeloj filmskoj postavi s kojom je radila na ovome filmu.

Stručni žiri odlučio je ove godine uručiti i specijalnu nagradu Strahinji Blažić za dva filma prikazana na festivalu “Lihvar” i “Pucnji u Marseju”. Izrazio je zahvalu na priznanju koje će mu, kako je naveo, biti samo motiv da radi još vrijednije, bolje i više. – Nažalost nisam mogao biti s vama, ali svakako se vidimo iduće godine – zaključio je Strahinja Blažić.

Posthumna specijalna nagrada dodijeljena je Peteru Musevskom za ulogu u filmu “Zastoj”.

Na festivalu su također bili prikazani filmovi dokumentarnog i studentskog programa, a održane su i Masterclass radionice sa studentima filmskih akademija iz Sarajeva, Banja Luke, Cetinja i Zagreba.