U TOKU JE POZIV ZA PRIJAVE NA SOFIA FILM FESTIVAL 2022.

Međunarodni filmski festival u Sofiji predstavlja najbolje od savremene svjetske kinematografije, uključujući radove majstora, otkrića i retrospektive. Na festivalu se prikazuju filmovi svih rodova i žanrova, gostuju poznati glumce te se održavaju dramske radionice za djecu i mlade. Festival se održava pod pokroviteljstvom bugarskog Ministarstva kulture, Nacionalne palače kulture, Nacionalnog filmskog centra i Bugarske nacionalne televizije. Prvo izdanje festivala održano je 1997., a od tada je prikazano preko 1.600 filmskih uradaka uz gostovanja 1.000 dramskih umjetnika iz cijele Europe i svijeta. 26. SFF održaće se od 10. do 20. marta 2022. (glavni program) sa dodatnim programom do kraja marta.

Filmske prijave se prihvaćaju za sljedeće sekcije:

  • Međunarodno takmičenje – prvi ili drugi dugometražni igrani filmovi reditelja, proizvedeni nakon 1. januara 2021. godine, širom svijeta.
  • Balkan Competition – regionalni igrani filmovi iz Albanije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kipra, Grčke, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Rumunije, Srbije, Slovenije, Turske), proizvedeni nakon 1. januara 2021.
  • Međunarodno takmičenje dokumentarnih filmova – dugometražni dokumentarni filmovi stariji od 60’, širom svijeta, proizvedeni nakon 1. januara 2021.   Igrani igrani i dokumentarni filmovi iz cijelog svijeta proizvedeni nakon 1.   januara 2021.

Rok za prijave filmova je do 01.decembra 2021. Filmove bira programski odbor, savjetnici i selekcione komisije. Komisija za selekciju odabraće dvanaest kratkih filmova koji se takmiče za nagradu za najbolji bugarski kratki film. Selekciona komisija će izabrati filmove koji se takmiče u Konkursu dokumentarnih filmova. Selekcione komisije bira uprava festivala. Konačan program biće objavljen krajem januara 2022.

Online formular za prijavu dostupan je na stranici posjetitelja festivala OVDJE.

Za prijavu naslova u redovnom roku plaća se naknada od 35 EUR, a film će biti uzet u obzir za festivalsku selekciju tek nakon uredno uplaćene kotizacije. Zahtjevi za odustajanje za posebne prilike poslati na submissions@siff.bg.