POKRENUTA PROMOTIVNA KAMPANJA ZA PRIKUPLJANJE SREDSTAVA ZA FILM „BOSANSKI VITEZ“

“Ovaj film je svjedočenje naše zajedničke ljubavi prema našoj domovini. Naša snaga i istrajnost u našoj ljubavi su naša borba za bolju budućnost. Ovim filmom mi, bosanski vitezovi, pričamo našu priču cijelom svijetu”, kazala je Alma Palo Aličehič, predsjednica Upravnog odbora Fondacije.

Dokumentarni film “Bosanski vitez” je priča o Seadu Deliću iz Glogove u Općini Bratunac. Tokom rata, od 1992. do 1995. godine, bio je pripadnik Armije BiH te uz veliku ličnu dramu i gubitke najbližih preživio i genocid u Srebrenici. Njegov hobi je očuvanje bosanske tradicije na jedan, u dobu 21.stoljeća vrlo neobičan način. U njegovom traganju za vlastitim identitetom pratila ga ekipa filma pri tom razgovarajući sa umjetnicama, istoričarima i vjerskim službenicima iz naše zemlje i svijeta i putem otkrivajući nastanak i istorijsko breme postojanja Bosne.

“Ta opsesija historijom nagnala ga je da sa svakim povratkom u Bosnu obilazi srednjovjekovne kule i gradove, ali i nekropole stećaka. Počinje istraživati i obilaziti sve znane i neznane lokacije. Otkriva kakav je zapravo bio bosanski viteški red i saznaje za njihov kodeks časti te shvata da je Bosna nekada bila zemlja za slobodoumne ljude koji su u njoj pronalazili utočište”, dodaju iz Fondacije.

Da je postojao jedan zavidan stepen tolerancije među različitim religijskim skupinama, a da je svima njima zajedničko bila samo jedno – sačuvati i odbraniti Bosnu. “Shvativši o kakvom zakopanom blagu se radi, afirmacija historije Bosne postaje njegova opsesija koja njegovom životu daje potpuno drugi smisao. On tragične događaje iz svoje sudbine počinje doživljavati ‘iz drugog ugla’, on na sve to gleda kao na sudbinske izazove koji su oduvijek bili sastavni dio života na ovim prostorima. Na taj način on je nesvjesno počeo brisati ožiljke koje mu je zadao zadnji rat u Bosni. Njegova stvarnost postaje zapravo fikcija o zaboravljenim prošlim vremenima i njihovim svojevrsnim oživljavanjima kroz fotografije i video”, kazali su.

Film se radi u produkciji Prime Time, Concept Media i Kinematograf iz Hrvatske te partnerima Fondacija “La terra nostra” i Federalna Televizija ( FTV ). Film je podrzan od strane Fondacije za kinematografiju Sarajevo i HAVC-a, a kampanju za prikupljanje sredstava za dokumentarni film pokrenula je Fondacija La terra nostra. Producent Adnan Ćuhara i reditelj Tarik Hodžić zajedno  već su potpisali višestruko nagrađivani dokumentarni film “Scream for me Sarajevo” iz 2016.godine

Kampanju svi zainteresovani mogu podržati OVDJE.