QUO VADIS, AIDA?“ NOMINOVAN ZA NAGRADE EVROPSKE FILMSKE NAGRADE 2021. U DVIJE KATEGORIJE

Prije par dana su o okviru održavanja filmskog festivala u Sevilji objavljene liste užeg izbora izbora igranih i dokumentarnih filmova koji su se našli u konkurenciji za nagrade Evropske Filmske Akademije za 2021.godinu.

Ono što BH kinematografiji i našoj javnosti predstavlja najvažniju vijest je da je višestruko nagrađivano ostvarenje Jasmile Žbanić odabrano u konkurenciji za najbolji igrani film 2021.godine. Naša najnagrađivanija autorka, koja je trenutno u Kanadi gdje je počela rad na režiji TV adaptacije svjetski popularne video igre „The Last of Us“ sa iranskim kolegom Alije Abbasijem, osvojila je nominaciju za najboljeg Evropskog reditelja.

Film „Quo Vadis, Aida?“ svoje veličanstveno putovanje započeo je svjetskom premijerom u takmičarkom programu Filmskog Festivala u Veneciji prošle godine. Od tada je osvojio niz nagrada na festivalima širom Evrope i svijeta te nominacije za BAFTA-e i Oscar u kategoriji najboljeg ostvarenja sa neengleskog govornog područja.

Inače, za nagrade u glavnoj konkurenciji, preko 4.000 članova EFA -e glasat će u kategorijama igranih filmova Evropski film, režiser, glumac, glumica i scenarist, kao i za evropski dokumentarni film.

Osmočlani žiri će odlučivati ​​o dobitnicima nagrada u kategorijama Evropska kinematografija, montaža, dizajn produkcije, kostimografija, šminka i frizura, originalna muzika, zvuk i vizuelni efekti.

Svake godine, razne aktivnosti Evropske filmske akademije kulminiraju ceremonijom dodjele Evropskih filmskih nagrada koje se rade u saradnji sa EFA Productions gGmbH. U ukupno 26.kategorija, među kojima najbolji film, najbolji reditelj, glumica i glumac, Evropske filmske nagrade odaju priznanja najboljim postignućima Evropske kinematografije. Ove godine, 34. dodjela nagrada Evropske filmske akademije biće održana u Berlinu 11.decembra.

Kompletnu listu naslova koji nominovani u svim kategorijama za nagrade Evropske filmske Akademije za 2021.godinu možete vidjeti OVDJE.