MOĆNA DRAMA O MALOJ ŽENSKOJ REVOLUCIJI KOJU POKREĆE AJVAR U NEDJELJU OTVARA 19. ZFF

Festival u nedjelju, 14. novembra, otvara kosovski film Košnica, trostruki laureat ovogodišnjeg festivala Sundance, u režiji Blerte Basholli. Riječ je o moćnoj feel good drami inspiriranoj istinitom pričom o Fahrije Hoti, ratnoj udovici s Kosova koja je, pokrenuvši proizvodnju ajvara, prouzročila pravu malu žensku revoluciju u patrijarhalnoj seoskoj zajednici.

Takmičarski dio programa u subotu, 20. novembra, zatvorit će priča o drugoj, jednako popularnoj regionalnoj poslastici. Izvankonkurentski naslov Deset u pola, novi film oskarovca Danisa Tanovića s Brankom Đurićem, Izudinom Bajrovićem, Anjom Matković i Goranom Navojcem, koji u prisustvu ekipe svi mogu pogledati na zatvaranju, inspirisanje jednim od najkontroverznijih gastronomskih pitanja: gdje se u Sarajevu mogu pojesti najbolji ćevapi?

Okosnicu Zagreb Film Festivala, kao i dosad, čini glavni takmičarski program dugometražnog i kratkometražnog filma, koji daje pregled najbolje recentne produkcije debitantskih i drugih filmova iz svijeta te takmičarski program hrvatskog kratkog metra Kockice, platforme kroz koju su svojim kratkometražnim radovima prošetala sva najvažnija novija imena hrvatskog filma. Među njima je i Sonja Tarokić, čiji će hvaljeni film Zbornica imati nacionalnu premijeru u srijedu na ZFF-u u programu dugometražne konkurencije, u prisustvu filmske ekipe.

Glavni festivalski program ove godine uključuje rekordan broj pobjedničkih filmova i ostvarenja nagrađenih na svjetskim A festivalima te čak pet predstavnika nacionalnih kinematografija u utrci za Oscare za film na stranom jeziku. Nisku od sedam finalista za nagrade Europske filmske akademije u programima ZFF-a predvode francuska fantazija uronjena u neon, seks i nasilje, Titan, nominirana u četiri kategorije – za najbolji europski film, režiju (Julia Ducournau), glumicu (Agathe Rousselle) i glumca (Vincent Lindon), Kupe br. 6, melankoličan i dirljiv film ceste finskog redatelja Juhe Kuosmanena, nominiran u kategoriji najboljeg europskog filma, glumice (Seidi Haarla) i glumca (Yuriy Borisov) te Baksuzno bubanje ili bezumni pornić iz programa Ponovno s nama, koji je za prestižne europske nagrade nominiran u kategorijama režije (Radu Jude) i scenarija (Radu Jude).

Svi koji bi ZFF radije pratiti iz udobnosti naslonjača moći će pronaći nešto za sebe na festivalskim online platformama. Na kinoeuropa.hr čeka ih međunarodni kratkometražni natjecateljski program, program Ledolomke posvećen redateljicama koje su razmicale željeznu zavjesu, popratni program Festivali pod reflektorom, program Dani LUX filma, PLUS i dio programa dječjeg festivala KinoKino. Na repertoaru platforme croatian.film nalaze se hrvatski kratkometražni filmovi iz takmičarskog programa Kockice, a na ondemand.kinomeetingpoint.ba naslovi iz popratnog programa Mreža festivala jadranske regije.