PRIJAVE ZA 75.IZDANJE CANNES FILM FESTIVALA OTVORENE DO 11.MARTA

Festival de Cannes), do 2003. održavan pod nazivom Festival international du film i poznat na engleskom kao Cannes Film Festival, je godišnji filmski festival koji se održava u Cannesu, Francuska, koji prikazuje nove filmove svih žanrova, uključujući dokumentarne, iz cijelog svijeta. Osnovan 1946. godine, festival samo po pozivu održava se svake godine  u maju u Palais des Festivals et des Congrès. Festival je 1951. godine formalno akreditovao FIAPF.

Početkom jula 2014. godine, suosnivač i bivši šef francuskog pay-TV operatera Canal+, Pierre Lescure, preuzeo je dužnost predsjednika Festivala, dok je Thierry Frémaux postao generalni delegat. Upravni odbor je također imenovao Gillesa Jacoba za počasnog predsjednika Festivala.

To je jedan od velikih evropskih filmskih festivala “Big Three”, uz Venecijanski filmski festival u Italiji, Međunarodni filmski festival u Berlinu u Njemačkoj, kao i jedan od “Big Five” velikih međunarodnih filmskih festivala, koji se sastoji od tri glavna evropska filmska festivala, Međunarodni filmski festival u Torontu u Kanadi i Sundance filmski festival u Sjedinjenim Državama.

Thierry Frémaux, Generalni delegat Cannes film Festivala  ©

Prema riječima Thierry Frémauxa , Generalnog delegata Festivala, , Festival de Cannes je ostao vjeran svojoj osnivačkoj namjeri: da skrene pažnju i podigne profil filma, s ciljem da doprinese razvoju kinematografije, jačanju filmske industrije širom svijeta i slavi kino na međunarodnom nivou kako bi postigao ovaj nivo dugovječnosti. I do danas, ovo ispovijedanje vjere predstavlja prvi član pravilnika Festivala.

Zvanična selekcija služi da istakne raznolikost kinematografskog stvaralaštva kroz različite dijelove, od kojih svaki ima svoj poseban identitet. U konkurenciji su predstavljeni filmovi koji su reprezentativni za “arthouse bioskop sa širokim gledalištem”, dok se Un Certain Regard fokusira na radove koji imaju originalan cilj i estetiku i garantovano će imati diskretan, ali snažan uticaj na ekranima širom sveta. Zvanična selekcija također uključuje filmove izvan konkurencije, specijalne projekcije i ponoćne projekcije, historijski važne filmove prikazane u Cannes Classics i LA CINEF selekciju filmova pristiglih iz filmskih škola. Važno je da je ova selekcija uravnotežena i reprezentativna za tadašnju kinematografiju u smislu kreativnosti i geografije.

Pogled na festivalsku zonu © FDC

Naravno, svake godine Cannes Film Festival privlači veliki broj filmskih zvijezda i javnih ličnosti i svih segmenata života iz cijelog svijeta te u devet dana održavanja zaista postaje centrom zbivanja u cijelome svijetu.

Autori iz cijelog svijeta mogu prijaviti svoje filmove za zvaničnu selekciju 2022. Rok za prijavu je 15. februar za studentske filmove za LA CINEF Selection, 2. mart za kratke filmove i 11. mart za igrane filmove.

Registracija se vrši online na portalu “My account”. Prije nego što popunite formular, pažljivo pročitajte Uvjete za predselekciju i Pravila kategorije u kojoj želite da pošaljete svoj film a sve informacije možete naći OVDJE.