FILMSKI FESTIVAL „ZLATNA LIPA“ U BUGARSKOJ ZA 9.IZDANJE OTVORIO PRIJAVE DO 18.FEBRUARA

Cilj Filmskog festivala “Zlatna lipa” je promocija filmova iz cijelog svijeta, a posebno filmova nove evropske kinematografije u Bugarskoj i prikazivanje najnovijih i najzanimljivijih filmova iz raznih evropskih zemalja. Festival ima tri programa: Međunarodni takmičarski , evropsko takmičenje i nacionalno takmičenje Odabrane filmove za međunarodni i evropski takmičarski program ocjenjuje međunarodni žiri, a nacionalno takmičenje ocjenjuje i bira direktor festivala. Festival se organizuje uz podršku Opštine Stara Zagora a ulaz na sve festivalske projekcije kao i na sva prateća dešavanja je besplatan.

Nagrade, plakete i certifikati dodjeljuju se za sljedeće kategorije:

Međunarodni igrani film

Međunarodni kratki film

Najbolji europski dugometražni film

Najbolji evropski kratki film

Najbolji bugarski igrani film

Najbolji bugarski kratki film

Vrijednosti nagrada, plakete i certifikati predstavljeni su u kategorijama igrani, dokumentarni, animacijski i eksperimentalni film na zvaničnoj stranici Festivala.

Pravila za učešće:

Naslovi na stranim jezicima moraju imaju engleski titl, svi prijavljeni naslovi moraju biti završeni nakon januara 2021., producent(i) filma moraju potvrditi sva prava, uključujući odobrenje muzike, a dozvoljena je prijava više naslova u istoj kategoriji. Komisija za izbor će odrediti koji će filmovi biti prikazani, a sve odluke žirija su konačne. Odabrani filmaši u svim kategorijama bit će obaviješteni. Pobjednicima će biti uručene nagrade tokom večeri dodjele nagrada.