MEETING POINT VILNIUS FILM FESTIVALA ZATVARA PRIJAVE 17.FEBRUARA

Međunarodni filmski festival u Vilniusu “Kino Pavasaris” najveći je i najposjećeniji kino događaj u Litvaniji. Osnovan prije 27 godina, festival je postao značajan dio kulturnog života zemlje. Ove godine Međunarodni filmski festival u Vilniusu će se održati od 24. marta do 3. aprila.

U protekloj deceniji došlo je do povećanja posećenosti festivala, sa 55 000 na 126 000 u 2019. Ove godine, 25. jubilarni festival prešao je na digitalni format – jedan od prvih u svetu koji je to učinio. Zbog pandemije, fizičke projekcije su premještene na pet streaming platformi ali od ovogodišnjeg izdanja vraća dio Festivala vratiće se u kino dvorane.

Izdanje Meeting Point Vilnius za 2022. održat će se u hibridnom obliku od 30. marta do 1. aprila. USKORO je Work in Progress sesija posvećena debitantskim filmovima (1. i 2. igrani filmovi) iz cijele Evrope.

Do 20 projekata će biti odabrano za pitching sesiju 2022. koja će se održati u posebnom onsite&online izdanju od 30. marta do 1. aprila i imaće namenski raspored pojedinačnih sastanaka sa donosiocima odluka. Platforma je u potpunosti namijenjena festivalskim programerima, distributerima i prodajnim zastupnicima.

KRITERIJI ZA PRIJAVU:

Projekti moraju biti rediteljski debi (1. ili 2. film);

Projekti moraju biti igrani, dokumentarni ili animirani igrani filmovi;

Projekti moraju biti u pretprodukciji, produkciji ili postprodukciji i planirano je da budu završeni i premijerno prikazani između 2022. i početka 2023. godine.

PODNOŠENJE PRIJAVE:

Da bi zainteresovani autor poslao svoju prijavu i potrebne materijale, potrebno je da kreirate sopstveni nalog i da popunite on line formular OVDJE.

Sve aplikacije moraju sadržavati:

kompletan online obrazac za prijavu;

kratak sinopsis;

rediteljsku eksplikaciju;

teaser filmskog projekta i/ili inserte iz filma.

Bosna i Hercegovina je jedna od zemalja koje su uključene u proces odabira naslova te  svi zainteresovani autori iz naše zemlje sve smjernice za prijavu na program i detaljne informacije mogu pronaći na zvaničnoj web stranici Festivala. Rok za prijavu naslova je 17.februar.