ROKOVI ZA PRIJAVU NA FESTIVALE DOKUMENTARNIH FILMOVA U REGIONU TOKOM FEBRUARA

Autori dokumentarnih filmova iz BiH ovih dana zaista imaju bogatu ponudu za aplikacije sa svojim novim projektima na nekoliko izuzetno atraktivnih festivala dokumentarnog filma iz regiona Balkana te ćemo iskoristiti priliku da ih ukratko predstavimo i prenesemo osnovne informacije oko njihovog održavanja i rokova za prijave.

Make Dox Creative Documentary Film Festival je mlad i rijetko avangardni festival koji slavi kreativni dokumentarni film. Jedan od najmoćnijih katapulta za stvaranje kino publike u Makedoniji. Oduševljava svojom toplinom i kvalitetom dok predivni Kuršumli An vibrira filmskim pričama, radionicama i nastupima uživo, predavanjima ispod magične smokve i muzikom ispod noćnog neba. Na otvorenom, svakog ljeta od 2010.

Festival organizuje Udruženje MAKEDOX. Održaće se od 18. do 25. avgusta 2022. godine u Skoplju, u pratnji MakeDox Travelling Cinema (decentralizovanog festivalskog događaja) kroz 6-10 makedonskih gradova u septembru 2022. godine. Prijava na Festival je otvorena za kreativne dokumentarne filmove svih prikazivanja. vremena, teme, stil i proizvodne tehnologije završeni i/ili javno prikazani nakon 1. januara 2020.

Zvanične nagrade MakeDox 2022 su:

– Nagrada Luk – za najbolji film u glavnom takmičarskom programu

– Nagrada Mladi luk – za najbolji prvi ili drugi film reditelja

– Nagrada Sjeme luka – za najbolji studentski film

– Nagrada Narezani luk – za najbolji kratki film

– Nagrada za moralni pristup – za film sa najboljim etičkim pristupom.

Svi filmovi uključeni u bilo koji od programa biće uzeti u obzir za nagradu za moralni pristup. Zvanične nagrade sastoje se od umjetničkog djela ili statue. Posebne nagrade mogu dodijeliti žiriji, MAKEDOX, strukovne organizacije, udruženja građana, mediji itd.

Rani rok za prijave svih filmova je 15.februar a finalni rok za prijavu je 15.maj ove godine a iste se primaju isključivo putem on line platforme FilmFreeway.

Beldocs je osnovan 2008. godine u Beogradu i zasnovan na ideji da dokumentarna forma ima posebnu moć da inspiriše ljude da razmišljaju, stvaraju i vjeruju u promjene.

Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs jedno je od glavnih mjesta okupljanja kreativnih dokumentarnih filmova i evropskih filmskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu. Beldocs je prepoznat kao mjesto za najbolje domaće i svjetske kreativne dokumentarne filmove, koji daje sveobuhvatan pregled novije svjetske dokumentarne produkcije, otkriva i otkriva nove glasove, a s druge strane jača, razvija i podržava industriju regiona. Festival je orijentisan ka umjetnički i društveno-relevantnoj kinematografiji i bira najistaknutije evropske i svjetske dokumentarne filmove godine, dovodi i producente i reditelje u Beograd na diskusije, majstorske kurseve, networking, itd. Takođe, Beldocs komunicira sa mlađim generacijama, koje su ključ budućih društvenih promjena, te nastoji ojačati obrazovne platforme kroz dokumentarne filmove.

Zvanične nagrade Beldocs su:

Najbolji dokumentarni film Međunarodnog takmičarskog programa

Najbolji kratki film festivala

Najbolji dokumentarni film Teen programa

Najbolji dokumentarni film srpskog takmičarskog programa

Najbolja montaža srpskog takmičarskog programa

Najbolja fotografija srpskog takmičarskog programa

Ovogodišnje 15. izdanje BELDOCS održaće se od 11. do 18.maja a kasni rok za prijave filmova u svim takmičarskim programima je 15.februar. Prijave se primaju isključivo putem on line platforme FilmFreeway.

Festival historijskog filma je međunarodni festival istorijskog dokumentarnog filma u organizaciji ISTRA FILM-a. Festival se održava u Rijeci a za cilj ima pružiti gledateljima i filmskim stručnjacima uvid u savremenu filmsku i TV produkciju povijesnih dokumentarnih filmova, istovremeno pružajući mjesto gdje se filmski profesionalci mogu sastati i podijeliti svoje kreativne ideje za buduće projekte.

Za 6. izdanje traži dokumentarne filmove koji historiju pričaju kao uvjerljivu priču, bilo da se radi o biografskom dokumentu, rokumentarnom, animiranom ili kratkom filmu. Filmovi koje prikazuje pričaju nevjerovatne priče o poznatim ili manje poznatim ljudima, događajima i idejama koji su oblikovali svijet u kojem živimo. U 2022. godini posebno će se fokusirati na noviju istoriju.

Program festivala se sastoji od takmičarskog programa i posebnih tematskih programa (majstorske nastave, tribine, izložbe i sl.).

Zvanične nagrade Festivala istorijskog filma su:

  • Grand Prix
  • Najbolji dokumentarni film nezavisne produkcije
  • Najbolji dokumentarni film TV produkcije
  • Najbolji režiser
  • Najbolji scenario
  • Najbolja kinematografija
  • Najbolja filmska montaža
  • Najbolji kompozitor
  • Nagrada publike

Ovogodišnje 5. izdanje festivala historijskog filma održaće se od 13. do 17.septembra a redovni rok rok za prijave filmova u svim takmičarskim programima je 15.februar te kasni rok do 15.marta. Prijave se primaju putem direktnog kontakta putem web stranice www.historyfilmfestival.com ili putem maila info@historyfilmfestival.com.

DokuFest, Međunarodni festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, je najveći filmski festival na Kosovu. Priznat kao jedan od najboljih filmskih i muzičkih događaja u jugoistočnoj Evropi, a od 2020. kao festival kratkih filmova koji se kvalifikuje za BAFTA-u, ispunjava kino dovrane i improvizovane projekcije širom istorijskog centra Prizrena izborom od više od 200 ručno odabranih filmova iz širom sveta, dok istovremeno dovodi vrhunske međunarodne i domaće muzičke grupe da nastupaju na DokuNights, svom muzičkom delu. Izložbe dokumentarnih fotografija, debate, majstorski kursevi i živa atmosfera u gradu doprinose čari festivala, čineći ga obaveznim događajem u ovom dijelu svijeta.

Zvanične nagrade Dokufest su:

– Nagrada za najbolji Balkan Dox

– Best Balkan Dox Newcomer Award

– Dox nagrada za najbolji međunarodni igrani film

– Nagrada za najbolji kratki dox

– Nagrada za najbolji kratki film

– Nagrada za najbolji nacionalni film

– Najbolji Dox za ljudska prava

– Najbolji Green Dox nagrada

– Nagrada za najbolji film istine

– Nagrada publike

Na Festival se mogu prijaviti kratki i dugometražni dokumentarni filmovi, kao i igrani, animirani i eksperimentalni kratki filmovi završeni nakon 1. januara 2021. godine. Filmovi se mogu prijaviti isključivo putem online platforme za prijavu FilmFreeway.

Rokovi za prijavu na DokuFest 2022 su: Redovni rok: 28. februar 2022. i kasni rok : 31. mart 2022. Ovogodišnje izdanje festivala održava se od 5. do 13. avgusta 2022. godine. Zbog aktuelne situacije sa COVID-19, uprava zadržava pravo održavanja djelimično ili potpuno on line verzije festivala.