OTVORENE SU PRIJAVE ZA PUSTNIK SCREENWRITERS RESIDENCY 2022

Nakon online izdanja 2020. i povratka na lično prisustvo 2021., Pustnik se odvija na udaljenoj lokaciji u ruralnoj Rumuniji, pogodnom okruženju za pisanje. Poslednjih sedam godina damoćin rezidencije je bila Kulturna luka Cetate, na obali Dunava. Program bi mogao biti podvrgnut raznim modifikacijama zbog epidemijske situacije. Organizatori će se pridržavati mjera nadležnih i blagovremeno će objaviti uslove za siguran boravak.

Osam prvih dugometražnih projekata – dva iz Rumunije i šest međunarodnih – biće razvijeno tokom održavanja residencije. Osim posvećenog vremena za pisanje, Pustnik također nudi učesnicima priliku da upoznaju laureate rezidencije koji su već producirali ili lansirali svoje debitantske filmove, kao i etablirane scenariste koji će dati svoje sugestije i savjete o njihovim projektima.

Od kandidata se traži da su prethodno napisali barem jedan kratki film (samo igrani) koji je prikazan na značajnom međunarodnom filmskom festivalu. Projekti se mogu pisati na bilo kojem jeziku, ali tečno poznavanje engleskog jezika je obavezno za sve aktivnosti boravka.

Učesnici i gosti prisustvuju zajedničkim radnim sesijama i projekcijama radova i obavezni su  ih da jedni drugima daju povratne informacije i njeguju velikodušan duh podrške.

Prijave su otvorene na www.pustnik.com do 6. marta. Kao neprofitna organizacija koju vode scenaristi za scenariste, ne postoje naknade za prijavu ili učešće (osim međunarodnih putovanja). Stanovnike će odabrati suosnivači Pustnika, Andreea Borțun (scenarist/reditelj, Rumunija) i Bryn Chainey (scenarist/reditelj, UK/Australija) i biće objavljeni u maju ove godine.