OTVOREN POZIV AUTORIMA ZA PRIJAVU NA 5. AJB DOC FILM FESTIVAL

AJB DOC Film Festival organizuje televizijska kuća Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe. Festival ima za cilj afirmisati autore i filmove koji se bave društvenim fenomenima, koji donose iskrene i duboke teme te predstavljaju ono što je blisko stvarnosti. U fokusu Festivala bit će dokumentarni filmovi namijenjeni televizijskom emitovanju.

Prijave za peto izdanje AJB DOC Film Festivala šalju se putem aplikacijskog formulara na web-stranici www.ajbdoc.ba ili platforme Film Freeway. Redovni rok za prijave je 25. maj 2022.

Prijaviti se mogu produkcijske kuće i autori bez ograničenja zemlje porijekla, a jedan od glavnih kriterija je format TV-dokumentarca s minimalnim trajanjem od 22 do 27 minuta i maksimalnim od 44 do 52 minute. Svi dodatni detalji vezani za prijave i uvjete dostupni su na oficijelnoj festivalskoj stranici.

Zvanična selekcija petog AJB DOC Film Festivala, bit će predstavljena početkom septembra 2022. U okviru festivalskih selekcija – takmičarskoj, netakmičarskoj “Last Minute Cinema”, te selekciji “AJB Prikazuje” – bit će prikazano više od 20 dokumentarnih filmova.

Posljednju noć festivala dodjelit će se nagrade u tri kategorije: nagrada žirija za najbolji takmičarski film, nagrada programskog žirija, te nagrada publike, a svi izabrani filmovi mogu biti razmatrani i za potpisivanje akvizicijskog ugovora i prikazivanje u programu Al Jazeere Balkans.