‘ALCARRAS’ OSVOJIO ZLATNOG MEDVJEDA NA BERLINALU 2022

Alcarras, dirljiva drama Carle Simon o obitelji katalonskih uzgajivača breskvi, osvojio je “Zlatnog medvjeda” za najbolji film na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu. Film tematizira borbu jedne španske porodice uzgajivača breskvi koja se bori protiv rušenja plantaže za potrebe proizvodnje solarne energije.

María Zamora and Carla Simón

„Osećam se kao da bi trebalo da se preselim ovde, jer svaki put kada dođem ovde se desi nešto neverovatno“, istakla je Simon prilikom preuzimanja nagrade.

Nagradu joj je uručio predsjednik Takmičarskog žirija M. Night Shyamalan, koji je pohvalio film „zbog njegovih izvanrednih predstava od djece glumaca do glumaca u 80-im godinama i zbog sposobnosti da pokaže nježnost i komičnost porodice i borbe“.

Hong Sangsoo

Srebrni medved otišao je u ruke južnokorejskog reditelja Song Sangsooa za „The Novelist’s Film“ sa velikom nagradnom žirija a nagradu žirija dobila je i Natalija Lopez Gallardo za ostvarenje „Robe Of Gems“.

Claire Denis osvojila je Srebrnog medvjeda za najbolju režiju za film „Fire“ s Juliet Binoche i Vincentom Lindonom u glavnim ulogama. “Hvala Berlinaleu što ste nam pružili ruku, to je bilo divno”, rekla je Denis. Ona je zahvalila svojim glumcima, “bez kojih mizanscen ne bi bio moguć”.

Na rodno neutralnim glumačkim nagradama, Meltem Kaptan je osvojila nagradu za najbolju ulogu u ostvarenju „Rabiye Kurnaz protiv George W. Busha“, posvetivši nagradu pravoj Kurnaz “i svim majkama čija je ljubav jača od granica”. Laura Basuki je osvojila nagradu za najbolju prateću izvedbu za „Before, Now & Then“ putem video poruke.

Za program „Encounters“, film Ruth Beckermann „Mutzenbacher“ osvojio je nagradu za najbolji film, a Cyril Schaublin je za najbolju režiju za film „Unrest and See You Friday“, dok je naslov „Robinson“ dobio specijalnu nagradu žirija.

Austrijska drama Sonne Kurdwina „Ayuba“ osvojila je naslov najboljeg debitantskog dugometražnog igranog film, a nagrada za dokumentarni film otišla je u ruke Mianmarskog filmskog kolektiva za „The Myanmar Diaries“.

Kompletnu listu nagrađenih ostvarenja i autora za 72. izdanje Berlinaea koje je održano u hibridnoj formi i na kojem je prikazano 256 filmova iz 69 zemalja možete pronaći OVDJE.