NIRTAM NAJBOLJI FILM 50.FEST-A

Najbolji film 50.  FEST-a je „Nitram” u režiji Justina Kurzela, odlučio je međunarodni žiri Glavnog takmičarskog programa kojim je predsedavao glumac Miloš Biković. Prema Bikovićevim rečima na 50. FEST-u bilo je više sjajnih filmova koji su zaslužili priznanja nego što je bilo nagrada i da je, kakvu god odluku žiri donio, ona ne bi bila apsolutno pravična.

Prema obrazloženju žirija, u kome su pored Bikovića većali i Tamara Dragičević, Đerđi Raduli, Argiris Papadimitropulos i Toni Gojanović, nagrađen je film koji se bavi suštinskim i važnim izazovima nedostatka komunikacije među ljudima i razornim nedostatkom ljubavi, stvaranjem jedinstvenog svijeta sa izuzetnim likovima i originalnim i autentičnim vizuelnim jezikom”.

Dina Duma prilikom primanja nagrade – Photo: Dušan Milenković

Prema odluci žirija nagrada za najbolju režiju pripada je filmu “Sestre” rediteljke Dine Dume, a nagrađena je za “vještinu vođenja i usmjeravanja mladih glumaca i fantastično pripovjedanje kroz objektiv” kako navode “film je uspio da ispriča priču o veoma važnoj društvenoj temi našeg vremena i pokrene dijalog”.

Mlada makedonska rediteljka Dina Duma prilikom uručenja nagrade rekla je da posebno srećna što je pred FEST-ovom publikom jer je njen film “začet” baš u Beogradu, na FEST-u prije četiri godine.

– Ovaj film je nastao kao rezultat saradnje na na ovom festivalu u okviru programa FEST Forward i drago mi je da sam tu poslije četiri godine da primim ovi nagradu – rekla je Duma.

Počasnog Beogradskog Pobjednika za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti dobio je čuveni producent Din Devlin. Američki producent i scenarista, koji je napisao i producirao velike holivudske hitove “Univerzalni vojnik”, “Zvezdana kapija”, “Dan nezavisnosti”, “Godzila”, “Patriota“.

Govor zahvale Dina Devlina – Photo: Dušan Milenković

– Mnogo vam hvala. Kada su mi rekli da ću dobiti ovu nagradu bio sam zaista počastvovan, ali veoma iznenađen. Filmovi i tv serije koje sam tokom svoje karijere radio nisu bili su namenjeni dobijanju nagrada ili kritici, moja ideja je bila da zabavim ljude. Da gledaoci mojih filmova i serija mogu da pobjegnu od svega na sat ili dva – istakao je Devlin prilikom primanja nagrade.

Beogradski pobjednik za najbolji scenario otišao je u ruke Yvana Attala i Yaela Langmana  za film “Optužba”. Prema odluci žirija film “za izuzetno detaljnu analizu na veoma složenu temu i što nam je omogućio se poistovijetimo sa različitim likovima bez gubitka tenzije i uravnotežen pogled na ljudsku sposobnost da komunicira sa različitih gledišta”.

Najbolju žensku ulogu na 50 FEST-u ostvarila je Suzanne Jouannet za ulogu u pomenutom ostvarenju “Optužba” i to za “za stvaranje bogatog unutrašnjeg svijeta na više nego ubjedljiv i upečatljiv način”.

Nagradu za najbolju mušku ulogu poneo je Caleb Landry Jones za film “Nitram” i to “za moćan i kompleksan nastup, toliko ubedljiv da je izbrisao liniju između filma i stvarnosti”. Priznanje je za najbolji debi 50. FEST-a otišlo je u ruke rediteljke Sonje Tarokić za film “Zbornica”.

Kompletan spisak nagrađenih možete pronaći na zvaničnoj stranici FEST

Preuzeto od: www.fcs.rs ©