URUČENO PRIZNANJE ZA DOPRINOS BH KINEMATOGRAFIJI FAHRUDINU RIZVANBEGOVIĆU

Sredinom decembra prošle godine Fondacija za kinematografiju Sarajevo je organizovala i realizovala prvu godišnju dodjelu priznanja filmskim radnicima zaslužnim za razvoj BH kinematografije.

Namjera Fondacije je se oda priznanje zaslužnim filmskih radnicima iz svih grana proizvodnje i prikazivanja filma te da se i na taj način skrene pažnja na njihov životni i profesionalni doprinos razvoju naše izuzetno plodonosne kinematografije i da ovaj događaj preraste u tradicionalnu aktivnost. Tom prilikom na svečanosti održanoj u Cineplexxu Sarajevo lično su uručena su priznanja većini od od 11 pojedinaca koji su laureati za 2021.godinu.

Nekadašnji Ministar Kulture i sporta Federacije BiH Fahrudin Rizvanbegović nije bio u mogućnosti prisustvovati svečanosti radi zdravstvenih problema pa mu je priznanje lično urućio predsjednik Upravog odbora Antonio Beus krajem prošle sedmice u prostorijama Fondacije za kinematografiju Sarajevo.

Tom prilikom dodjeli se pridružio i Mustafa Mustafić, još jedan od nagrađenih pojedinaca za 2021.godinu, te su u prijatnoj atmosferi on Beus i Rizvanbegović razmjenili mišljenja o trenutno stanju BH kinematografije i svim naporima koje je Upravni odbor uložio u njen napredak u proteklih godinu dana.

Inače, Prof.Dr. Fahrudin Rizvanbegović je rođen u Stocu gdje je radio kao direktor Gimnazije, radio je i kao dekan Pedagoške akademije u Mostaru te profesor na filozofskom fakultetu u Sarajevu. U periodu od 1998. do 2001.godine obnašao je funkciju Ministra Kulture i sporta Federacije BiH u periodu pred stvaranje Fondacije za kinematografiju Sarajevo i sigurno je jedan od najzaslužnijih pojedinaca za njen nastanak. Doprinos koji je nastavno kroz svoje aktivnosti u ministarstvu Kulture i sporta dao u razvoju BH kinematografije ostaju nemjerljive.