PRIJAVITE SE ZA SHORTS DEVELOPMENT & PITCHING OBUKU ZA KRATKE FILMSKE PROJEKTE

Radionica je posvećena rediteljima i scenaristima sa projektom u ranoj fazi razvoja – početna ideja, sinopsis, kratki tretman – za kratki film bilo koje vrste (animirani, dokumentarni, eksperimentalni i igrani) iz sljedećih zemalja: Albanija, Bosna -Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Grčka, Izrael, Italija, Kosovo, Liban, Malta, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Rumunija, Srbija, Slovenija, Turska.

Glavni cilj radionice je podstaknuti kreativnost učesnika poboljšavajući originalnost i tematsku snagu priče, uvijek imajući na umu izvodljivost u smislu produkcije i potencijal priče za festivalske prezentacije. Štaviše, 5 odabranih učesnika će biti obučeno za kreiranje efektivnog i ubedljivog pitch-a za svoje projekte i imaće priliku da ga testiraju pred odabranim predstavnicima domaćih i međunarodnih produkcijskih kompanija.

ShortTS Development & Pitching Trening će biti podijeljen u dva dijela:

Prvi, online, u maju 2022., će se fokusirati na razvoj i uključivaće kolektivne i individualne sastanke kako bi se učesnici pripremili da zapišu nadograđenu verziju svojih priča. Za ovaj dio radionice biće odabrano 10 učesnika/projekata iz zemalja koje su uvrštene na listu.

Drugi dio će se održati u Trstu, Italija, uživo, u julu 2022. i bit će fokusiran na to kako predstaviti projekat. Za ovaj drugi dio biće odabrano samo 5 učesnika/projekata od 10.

Sve sesije će voditi mentor MASSIMILIANO NARDULLI (MANJE JE VIŠE & OKVIR RIJEČI).

Sesije će se održavati na engleskom jeziku i ovo je predloženi raspored (TBC).

  1. i 4. MAJ – Kolektivna sesija + individualni sastanci (ONLINE)
  2. i 25. MAJ – Kolektivna sesija + individualni sastanci (ONLINE)
  3. MAJ – Odabir 5 projekata za drugi dio radionice
  4. i 2. JULI – Pitching trening (LIČNO)
  5. JULI – Pitching showcase (LIČNO I ONLINE)

Partnerstvo sa Centro Nazionale del Corto i Torino Short Film Market, takođe će garantovati izbor jednog od projekata radionice za učešće na pitching sesiji 7. Torino Short Film Marketa.

Da biste se prijavili za radionicu, potrebno je da se registrujete online OVDJE i prihvatite sve uslove i pravila. Aplikacija je besplatna. Za učešće na prvom dijelu radionice potrebna je kotizacija od 50 eura. Za učešće na drugom dijelu radionice potrebna je dodatna kotizacija od 50 eura (samo za 5 odabranih projekata).

Rok za podnošenje prijave je 10. APRIL. 10 odabranih projekata biće objavljeno 15. APRILA.