EnergaCAMERIMAGE 2022 OTVOREN ZA PRIJAVE

Nekonvencionalni format Festivala, koji nagrađuje filmove prema njihovim vizuelnim, estetskim i tehničkim vrijednostima, pokazao se kao alternativa tradicionalnim filmskim festivalima. Festival se pokazao kao odličan forum ne samo za predstavljanje već i za dalji razvoj međunarodnog filmskog stvaralaštva. EnergaCAMERIMAGE pomaže mladim filmskim stvaraocima i integriše zajednicu onih koji su već prepoznati, omogućavajući im da istraže nova umjetnička područja.

Osim takmičarskog programa, Festival sadrži ima i takmičarske programe studentskoga,  i dokumentarnog filma, muzičkih spotova, dugometražnih debitantskih filmova, TV pilota, poljskih filmova, EnergaCAMERIMAGE Market, EnergaCAMERIMAGE Forum, specijalne projekcije i premijere, razne recenzije , retrospektive, sastanci, ali i prateće događaje poput umjetničkih izložbi i muzičkih performansa. Mnoge profesionalne filmske stvaraoce i studente filmskih škola iz cijelog svijeta privlače na festival brojni seminari i radionice koje organiziraju tokom Festivala, koje vode najveći moderni snimatelji, reditelji i drugi filmski stvaraoci. Različite prezentacije savremene filmske opreme i najnovijih produkcijskih i postprodukcijskih tehnologija (tradicionalnih i digitalnih) također su svojstvena i vrlo atraktivna strana Festivala.

Trideseto izdanje EnergaCAMERIMAGE održat će se između 12. i 19. novembra u Torunu u Poljskoj i svi filmski stvaraoci, producenti i distributeri su pozvani da dostave igrane filmove, dokumentarne filmove, muzičke spotove, epizode TV serija i studentske projekte na razmatranje festivala.

Festival sada prima prijave za sljedeće programe:

  • Glavno takmičenje (igrani filmovi)
  • Natjecanje etida filmske i umjetničke škole (fantastične etide)
  • Takmičenje poljskih filmova (igrani filmovi)
  • Takmičenje kratkog dokumentarnog filma – trajanje do 40 minuta
  • Takmičenje u dokumentarnim igrama – više od 41 minuta trajanja
  • Takmičenje u muzičkim spotovima (zvanični muzički spotovi)
  • Takmičenje za rediteljske debi (igrani filmovi)
  • Takmičenje za debi snimatelja (igrani filmovi)
  • Takmičenje u TV serijama (piloti ili 1. epizode uzastopnih sezona TV serija)

Prije podnošenja prijave, molimo vas da pročitate ODREDBE I UVJETE uvjerite se da ste u mogućnosti da pružite online pregled i konačnu kopiju. Potpuni opis takmičrskih programa i popunite formular za prijavu filmova možete pronaći OVDJE.

ROKOVI:

Glavni takmičarski program

Konkurencija za debi reditelja

Konkurencija za debi snimatelja

– rani rok: 31. maj 2022. (bez naknade)

– rok za kasni prijem: 30. jun 2022. / naknada za kasni upis: 300 PLN

Konkurs dokumentarnih filmova

Konkurs dokumentarnog kratkog filma

– rok: 30. jun 2022. (bez naknade)

Konkurencija muzičkih spotova

Konkurencija TV serija

Konkurencija etida filmskih i umjetničkih škola

– rok: 31. jul 2022. (bez naknade)

Treba istaći da je EnergaCAMERIMAGE Festival kvalifikacijski festival za ACADEMY AWARD® u kategoriji kratkih dokumentarnih filmova. To znači da će se dobitnici Zlatne žabe u takmičenju kratkometražnog dokumentarnog filma kvalifikovati za razmatranje u kategoriji kratkih dokumentarnih filmova Godišnjih nagrada ACADEMY AWARDS® bez standardne kino prikazivanja, pod uslovom da je film inače u skladu sa pravilima Akademije.

Festival EnergaCAMERIMAGE je također nazvan STUDENT ACADEMY AWARD® kvalifikacionim festivalom, što znači da će svi filmovi nominirani u Natjecanju filmskih i umjetničkih škola Etudes na EnergaCAMERIMAGE biti kvalifikovani za razmatranje Studentskih nagrada Akademije® pod uslovom da se filmaši u suprotnom pridržavaju Pravila Akademije, uključujući to da je aplikant redovan student filmske škole koji ispunjava uslove i snimanje filma kao dio školskog rada.