FILMSKI CENTAR SARAJEVO KREĆE SA DIGITALIZACIJOM FUNDUSA BH KINEMATOGRAFIJE

Predsjednik Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo Antonio Beus boravio je u radnoj posjeti Filmskom Centru Sarajevo kojom prilikom se susreo sa direktoricom Ines Tanović i uposlenicima te volonterima koji su angažovani na projektu restauracije i digitalizacije fundusa BH kinematografije.

Tokom prošle i početkom ove godine Fondacija i Filmski Centar Sarajevo realizovali su projekat nabavke izuzetno vrijedne opreme koja će u narednom periodu omogućiti da se u Sarajevu radi digitalizacija BH filmova koja se do sada radila izvan naše zemlje i na taj način za sve buduće generacije građana i filmskih radnika omogući očuvanje izuzetnog bogatog fundusa BH kinematografije.

Filmski centar Sarajevo je javno preduzeće s misijom čuvanja tradicije i baštine bh. kinematografije, ali i razvoja filmske industrije i audiovizuelnog sektora u Bosni i Hercegovini te je pravni nasljednik nekadašnjih velikih filmskih kuća Bosna film, Studio film i Sutjeska film iz vremena bivše Jugoslavije.

Direktorica Tanović je prilikom posjete gospodina Beusa upoznala sa svim aktivnostima koje su ona i uposlenici Centra poduzeli na renoviranju novog objekta Filmskog Centra Sarajevo koji se nalazi u bivšem prostoru Sutjeska Filma na lokaciji Pionirske doline u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

U proteklih godinu dana zahvaljujući Fondu Američkih ambasadora u BiH i velikim naporima direktorice Tanović i uposlenika Centra u potpunosti je obnovljen prostor Filmskog studija Jagomir koji je dobio novi depo za čuvanje BH filmske građe te prostor za digitalizaciju bogatog, i za našu zemlju i razvoj njene kulture izuzetno važnog fundusa BH filma.

Oprema za restauraciju i digitalizaciju nedavno je stigla u Filmski Centar Sarajevo te je uz pomoć obučenih tehničara i kolorista pripremljena za rad. Direktorica Ines Tanović je za rad na projektu angažovala volontere čija je obuka u toku te su tokom srdačnog i otvorenog razgovora upoznali gospodina Beusa sa svim aspektima ovog zahtjevnog projekta i procesa obuke.

Ines Tanović je u jednom razgovoru za medije istakla koliko je važno da stručni i školovani volonteri puni entuzijazma i elana učestvuju u realizaciji ovog projekta i koji su planovi za skoriju budućnost Filmskog Centra Sarajevo: “Dajemo im priliku da uče i da se okupljaju oko Filmskog centra Sarajevo. Veliki je zadatak ispred nas, voljeli bismo da filmski radnici dolaze ovdje i koriste ove prostorije za svoje projekte, projekcije i slično. Planiramo ulagati u obnovu drugih objekata kako bismo napravili studio za postprodukciju tona i slike. Glavni cilj je da se izgradi pravi filmski studio u kojem će se snimati kako najavljene TV serije tako i drugi projekti”

Fondacija za kinematografiju Sarajevo nastaviće podržavati sve nastavne aktivnosti Filmskog Centra Sarajevo u naporima da postane središte dešavanja u našoj filmskoj industriji te ostvarivanju krajnjeg cilja realizacije projekta studija za postprodukciju tona i slike za sve autore iz naše zemlje i regiona.