PRIJAVITE SVOJE DOKUMENTRANE PROJEKTE NA EX ORIENTE FILM 2022

Ex Oriente Film je osnovan 2003. godine kao prva inicijativa za obuku za istočnoevropski kreativni dokumentarni film. U osamnaest godina postojanja, kroz radionicu Ex Oriente Film prošlo je više od 200 dokumentarnih projekata iz istočne i srednje Evrope, uključujući i nagrađivane filmove sa ključnih međunarodnih festivala, kao što su A New Shift, Over the Limit, Brothers, The Domino Efekat, Slijepe ljubavi, Na rubu Rusije, Zec a la Berlin, Selo bez žena i Bakhmaro.

Poziv je otvoren za kreativne dugometražne dokumentarne projekte i dokumentarne filmove u fazi razvoja i rane produkcije, koji izazivaju žanrove, formate i medijske granice. Radionica obuhvata 12 dokumentarnih projekata koje predstavljaju rediteljsko-producentski timovi koji će prisustvovati sve tri radionice. Radionica je dizajnirana za reditelje i producente koji dolaze iz Evrope sa posebnim fokusom na projekte Centralne i Istočne Evrope (uključujući odabrane zemlje koje pristupaju EU i zemlje kandidate) i/ili za kreativne dokumentarne projekte koji se bave pričama iz Centralne i Istočne Evrope. Dobrodošli su i projekti iz drugih zemalja (za više detalja pogledajte listu zemalja koje ispunjavaju uslove). Radionica prima i posmatrače iz produkcijskih i distributerskih kuća, filmskih institucija, televizija, filmskih festivala i fondova.

Polaznici radionice će dobiti pomoć od preko 30 vodećih filmskih profesionalaca i stručnjaka, steći ključne međunarodne kontakte i postati dio mreže od više od 250 europskih profesionalaca koji su prošlih godina pohađali Ex Oriente Film radionicu. Učesnici će automatski biti uključeni u Program praćenja, jednogodišnji lanac dodatne podrške i mentorskih aktivnosti.

RASPORED RADIONICA:

  1. sesija: Pronađite svoj put – vizija, prostor i pripovijedanje, 22. jun 2022. (uz prisustvo, u La Rochelleu, Francuska unutar Sunčane strane Doca)
  2. sesija: Proizvodnja i razvoj priče, – 28. oktobra 2022. (uz prisustvo, u sklopu Ji.hlava IDFF)
  3. sesija: East Doc Forum: Tržište, evo me!,Mart 2023. (uz prisustvo, u Pragu, Češka Republika u okviru East Doc Platforme i One World IHRDFFF)

Program Ex Oriente Film vodi do pitchinga East Doc Foruma, gdje će učesnici predstaviti svoje projekte evropskim i sjevernoameričkim donosiocima odluka. Pored toga, učesnici će imati priliku da steknu širok spektar nagrada i stipendija u vidu direktne finansijske podrške, ugovora o koprodukciji, pristupa vodećim evropskim tržištima i obuke partnera.

Svi zainteresovani autori iz naše zemlje i regiona svoje dokumentarne projekte mogu prijaviti OVDJE, a detaljne informacije o programu mogu naći na zvaničnoj web stranici programa: https://dokweb.net/activities/ex-oriente-film/2022/2022-edition-details