OTVOREN POZIV ZA PRIJAVU ZA PRVO IZDANJE MEĐUNARODNOG FESTIVALA ŽENSKOG FILMA „PETRA“ U BEOGRADU

Festival je osnovan kako bi promovirao žensko filmsko stvaralaštvo, autorice i filmove koji istražuju ženske teme. U njemu će biti predstavljene žene režiserke iz cijelog svijeta i predstavljeni su igrani i dokumentarni filmovi.

Specijalna gošća ovogodišnjeg Festivala je Maria Lea Evarsdottir iz Rejkjavika, producentkinja koja je inspirisala rediteljku, scenaristkinju i producenticu Nataliju Avramović da napravi prvi međunarodni festival ženskog filma u Srbiji. Natalija je učestvovala na RVK Feminističkom filmskom festivalu u Reykjaviku, i inspirisana divnim iskustvima iz zemlje leda i vatre, odlučila se za realizaciju ovog projekta.

Ime PETRA simbolizuje snažnu ženu koja može sve što joj je drago. Potiče od starogrčkog „Πεtρα“ što znači stijena, kamen. Drugim riječima, Petra je žena od kamena, odlučna, čvrsta, nepokolebljiva, žena snažne volje, žena ratnica.

U svom debitantskom dugometražnom filmu, PROLEĆNA PESMA, Natalija je svoju glavnu protagonistkinju nazvala Petra. Ovo je izuzetan, originalan lik, žena od krvi i mesa koja, uprkos teškim okolnostima, uspijeva da se izdigne iz pepela i ostvari odlučujuću pobjedu, prije svega nad sobom.

Najbolja rediteljka će dobiti festivalsku statuu i nagradu od 500,00 Eura. Podnošenje počinje 1. aprila i završava se 1. septembra 2022. godine. Žene reditelji iz cijelog svijeta su dobrodošle da prijave igrane i dokumentarne filmove u trajanju ne manjem od 70 minuta, a ne duže od 120 minuta.

Sve zainteresovane autorke mogu se prijaviti za učešće na IWFF PETRA putem stranice FilmFreeway OVDJE.