KONGRES FIAF-A 2022. ODRŽAVA SE U BUDIMPEŠTI KRAJEM APRILA

Kongres će se uglavnom održavati u Nacionalnom filmskom teatru Uránia i uključivat će generalnu skupštinu 28. aprila 2022., kao i Simpozij: Vidljivi arhiv: arhiviranje, čuvanje, digitalizacija i dijeljenje kolekcija filmova koji nisu igrani ( 25-26. aprila), panele, prezentacije, Forum drugog vijeka, regionalne grupne sastanke i projekcije filmova.

„Izuzetno je zadovoljstvo i čast što, nakon pauze od šest decenija, ponovo možemo pozdraviti godišnji kongres FIAF-a u Budimpešti“, istiće Csaba Káel, vladin komesar za razvoj mađarske filmske industrije, predsjednik Nacionalnog filmskog instituta (NFI), u najavi događaja.

“U posljednje vrijeme rad filmskih arhiva širom svijeta suočava se sa ogromnim izazovima. Međutim, kroz otpornost i znanje zajednice filmskih arhiva, pronađena su rješenja za ove izazove, čak smo se i razvili i naučili. Kongres koji se održava 2022. godine bit će značajan u nekoliko aspekata. Još jednom ćemo se moći sresti i podijeliti iskustva jedni s drugima, a sve to u kulturno inspirativnom okruženju Budimpešte koje ima tako duboke filmske korijene”, rekao je György Ráduly, direktor Nacionalnog filmskog instituta – Filmske arhive.

Malo je poznatno da je Kinoteka BiH članica FIAF te kao ista ima obavezu godišnjeg izvještavanja o stanju vlastite arhive i realizaciji projekata putem ovih asocijacija. Devleta Filipović, direktorica Kineteke BiH istakla je da naš filmski arhiv redovno učestvuje u godišnjim kongresima i ima izuzetno dobro suradnju sa FIAF i kroz projekte i putem učešća na ovom izuzetno važnom događaju.