OTVOREN POZIV ZA PRIJAVE ZA PROGRAM SFF DOCU TALENTS FROM THE EAST

Docu Talents from the East organizira Međunarodni festival dokumentarnog filma Ji.hlava svake godine u okviru CineLink Industry Days Sarajevo Film Festivala. Sekcija predstavlja osam dugometražnih kreativnih dokumentarnih projekata iz centralne i istočne Evrope koji su u fazi produkcije i postprodukcije za visokoprofilirane industrijske profesionalce (finansijere, prodajne agente, distributere, emiteri i festivalske programere) s ciljem da pomognu njihovim dovršetak i unapređenje njihovih mogućnosti distribucije.

“Radujemo se ovogodišnjem fizičkom događaju, nakon što smo održali dva prethodna izdanja Docu Talents samo online,” kaže Marek Hovorka, direktor Ji.hlava IDFF-a koji je kustos programa od 2005. godine.

Detalj sa dodjele priznanja dobitnicima programa Docu Talents from the East

Docu Talents @Sarajevo održat će se 15. augusta. Nakon prezentacija reditelja i producenata osam odabranih dokumentarnih projekata uslijedit će sastanci jedan na jedan sa prodajnim agentima, predstavnicima festivala i ostalim donosiocima odluka akreditiranih na Sarajevo Film Festivalu. Najperspektivniji projekat će dobiti finansijsku nagradu od 5.000 USD u saradnji sa partnerom Ji.hlava IDFF-a Current Time TV.

Poziv za podnošenje prijava za 18. Docu Talents from the East otvoren je do 15. maja. Projekti koji ispunjavaju uslove uključuju srednjometražne ili dugometražne dokumentarne projekte u fazi postprodukcije sa očekivanom premijerom između septembra 2022. i avgusta 2023. godine. Zemlje koje ispunjavaju uslove su Albanija, Armenija, Azerbejdžan, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka Republika, Estonija, Gruzija, Mađarska, Kosovo, Latvija, Litvanija, Moldavija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Poljska, Rumunija, Rusija (samo za projekte koji nisu podržani od strane ruskih državnih institucija), Slovačke, Slovenije, Srbije, Ukrajine.

Od 2005. godine Docu Talents je bila početna platforma za niz dokumentarnih filmova kako renomiranih tako i novih reditelja kao što su Laila Pakalniņa, Vladimir Mansky, Bartek Konopka, Piotr Stasik, Peter Kerekes, Dmitrii Kalashnikov i Helena Třeštíkova. Filmovi predstavljeni na Docu Talents u prošlosti su imali svjetske i međunarodne premijere na velikim filmskim festivalima uključujući Cannes, Berlin, Locarno, Rotterdam i Sundance.

„Pratimo region Centralne i Istočne Evrope kroz Docu Talents već 18 godina, promovišući tako kinematografiju koju drugi često izostavljaju. I svake godine selekcija nam potvrđuje da postoji mnogo novih autora koje treba otkriti”, kaže Marek Hovorka, direktor Ji.hlava IDFF-a i kustos Docu Talentsa.

Program se održava u sklopu Višegradskog akceleratora uz podršku Međunarodnog višegradskog fonda.

Više informacija na https://www.ji-hlava.com/docu-talents

KONTAKT: Jarmila Outratová / šefica ureda za industriju / Međunarodni festival dokumentarnog filma Ji.hlava / jarmila@ji-hlava.cz