PAVO MARINKOVIĆ ULAZI U POSTPRODUKCIJU SA VAMPIRIMA MILJACKE

Ova sentimentalna imigrantska komedija istražuje odnos “civiliziranog” Zapada i “temperamentnog” Balkana kroz priču o Faruku, pjesniku iz Sarajeva, koji očajnički želi izbjeći deportaciju u svoj rodni grad nakon 20 godina života u Austriji.

Glavnu ulogu tumači bosanskohercegovački glumac Senad Bašić, a međunarodnu glumačku ekipu čine Bruna Bebić, Andreas Kiendl, Birgit Stöger, Admir Glamočak, Zlatko Burić, Igor Kovač, Julia Franz Richter, Dejan Aćimović, Dražen Kühn, Aleksandar Petrović, Goran Grgić , Wolfram Berger i Ismet Čolić.

Scena iz Filma Vampiri sa Miljacke

Producent filma je Stanislav Babić. Projekt je podržao Hrvatski audiovizualni centar sa 454.200 EUR  za produkciju u 2020. godini, kao i sa 24.000 EUR kao dodatnu podršku za produkciju dugometražnih filmova u toku pandemije COVID-19 u 2021. godini. Dodatna podršku od 140.000 EUR je osigurao Eurimages 2021. godine. Ranije su sredstva osigurali Austrijski filmski institut (30.000 EUR za razvoj projekta u 2019.), MEDIA fond (30.000 EUR za produkciju u 2019.) te Fondacija za kinematografiju Sarajevo u iznosu od 40.000 KM za manjinsku koprodukciju u 2019.. Dodatnu podršku dali su Cinestyria, Filmska komisija Graza i Hrvatska radiotelevizija (HRT). Budžet je procijenjen na 750.000 EUR.

Snimanje je počelo u Gracu u Austriji u oktobru 2021. godine, ali je prekinuto zbog bolesti glavnog glumca. Drugi dio snimanja završen je prije nekoliko dana u Zagrebu i sad projekat ulazi u fazu postprodukcije.

Reditelj Pavo Marinković

Inače Pavo Marinković je poznati hrvatski reditelj, scenarista i pisac koji na projektu „Vampiri sa Miljacke“ nastavlja svoju saradnju sa Telefilm nakon naslova iz 2016.godine „Ministarstvo ljubavi“. Marinković od prošle godine obnaša i dužnost umjetničkog direktora Pula Film Festivala.