PRIJAVE ZA 79. IZDANJE FESTIVALA U VENECIJI ZATVARAJU SE 15.JUNA

Međunarodni filmski festival u Veneciji organizira La Biennale di Venezia, a režira Alberto Barbera. Održat će se na Venecijanskom Lidu od 31. augusta do 10. septembra 2022. Festival je službeno priznat od strane FIAPF-a (Međunarodne federacije udruženja filmskih producenata).

Filmovi u zvaničnoj konkurenciji takmiče se za prestižnu nagradu Zlatni Lav

Cilj Festivala je podizanje svijesti i promocija međunarodne kinematografije u svim oblicima umjetnosti, zabave i industrije, u duhu slobode i dijaloga. Jedan dio je posvećen poboljšanju restauratorskih radova na klasičnim filmovima kao doprinosu boljem razumijevanju istorije kinematografije, posebno u korist mlade publike.

Uz Cannes i Berlin, festival u Veneciji zatvara veliki trojac svjetskih A festivala i definitivno je jedan od najvećih događaja u filmskoj industriji.

Za ovogodišnje izdanje Festivala prijave za sve dugometražne i kratometražne filmove Festival prima do 15.juna dok se za program Venice Immersive za VR radove prijave primaju do 31.maja.

Venice Immersive je novi atraktivni program za VR radove

Svi pristigli radovi moraju biti nedavno proizvedeni, završeni ne prije 11. septembra 2021. i ne smiju biti ranije predstavljeni u bilo kojem drugom formatu ili dužini, čak ni kao rad u toku, za bilo koju selekciju u prethodnim izdanjima Venice International Film Festivala.

Reditelji prvog ili drugog filma (dugometražni ili kratkometražni) su pozvani da dostave informacije o svojim životopisima na zahtjev u online obrascu za podnošenje, u svrhu istraživanja i dokumentacije. Ni pod kojim okolnostima filmovi koji će biti predstavljeni na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji ne smiju biti prikazani u prethodnim javnim projekcijama. Radovi koji su prethodno bili predstavljeni u takmičarskim ili netakmičarskim sekcijama na drugim međunarodnim festivalima su također isključeni, kao i oni koji su već dostupni na webu. Venice Immersive radovi u konkurenciji Mogu biti prikazani u javnosti samo u svojoj zemlji porijekla. O mogućim izuzecima od ovih uslova može odlučiti samo direktor Festivala.

Sve informacije oko prijave filmova i prijavne obrasce za sve programe Filmskog Festivala u Veneciji svi zainteresovani autori iz naše zemlje i regiona mogu pronači OVDJE.