KREATIVNA EVROPA OTVORILA KONKURSE ZA ZAJEDNIČKI RAZVOJ I MINI SLATE PROGRAM ZA 2022.GODINU

Cilj podrške evropskom zajedničkom razvoju je podrška saradnji između evropskih produkcijskih kompanija koje razvijaju dela sa jakim potencijalom međunarodne publike.

Očekivani rezultati ovog potprograma su:

  • povećana saradnja u fazi razvoja između evropskih produkcijskih kompanija iz različitih zemalja i sa različitih tržišta i posljedično povećan broj koprodukcija.
  • Povećani kvalitet, izvodljivost, prekogranični potencijal i tržišna vrijednost odabranih projekata.
  • Jača pozicija na evropskim i međunarodnim tržištima za kompanije odabrane u okviru evropskog zajedničkog razvoja.

Europska akcija zajedničkog razvoja pružit će podršku razvoju jedinstvenog projekta za komercijalnu eksploataciju namijenjenog za bioskopsko emitovanje, televizijsko emitiranje ili komercijalnu eksploataciju na digitalnim platformama ili višeplatformskom okruženju u sljedećim kategorijama: animacija, kreativni dokumentarni film ili igrana igra. Projekat moraju zajedno razvijati najmanje dvije europske nezavisne producentske kuće, nakon što su potpisale sporazum o zajedničkom razvoju koji precizira podjelu zadataka i saradnju na kreativnim aspektima.

Cilj je da se obezbijede sredstva audiovizuelnim produkcijskim kućama za razvoj djela visoke kreativne vrijednosti i kulturne raznolikosti i širokog prekograničnog potencijala za eksploataciju. Kompanije se ohrabruju da razviju snažnu i inovativnu saradnju na kreativnom i finansijskom nivou i da razviju strategije za marketing i distribuciju od samog početka razvojne faze, čime se poboljšava potencijal za dosezanje publike na evropskom i međunarodnom nivou.

Posebna pažnja će se posvetiti aplikacijama koje predstavljaju adekvatne strategije kako bi se osigurala održivija industrija koja više poštuje životnu sredinu i kako bi se osigurala rodna ravnoteža, inkluzija, raznolikost i reprezentativnost.

Cilj evropske podrške razvoju Mini-Slate potporgrama je podsticanje konkurentnosti evropskih nezavisnih proizvodnih kompanija i povećanje njihove ekonomske težine na tržištu. Cilj je također povećati kapacitet audiovizuelnih proizvođača da razvijaju projekte s potencijalom da kruže širom Evrope i šire, te da se olakša evropska i međunarodna koprodukcija. Podrška će također pružiti ulaznu tačku za nove talente, dajući im priliku da režiraju kratki film uz snažnu osnovu koju pružaju iskusne kompanije.

Očekivani rezultati ovog potprograma su:

  • Jača pozicija na evropskim i međunarodnim tržištima za kompanije odabrane u okviru evropskog razvoja mini ploča.
  • Podržan je povećan kvalitet, izvodljivost, prekogranični potencijal i tržišna vrijednost evropskih radova.

Podrška će biti data nezavisnim evropskim produkcijskim kućama koje su u stanju da razviju 2 do 3 audiovizuelna dela (fikcija, animacija, kreativni dokumentarni film). To bi trebalo omogućiti proizvodnim kompanijama da smanje rizike i povećaju svoje kapacitete za privlačenje i zadržavanje talenata.

Europski mini-slate razvoj će pružiti podršku razvoju minimalno 2 i najviše 3 djela za komercijalnu eksploataciju namijenjena za kino prikazivanje, televizijsko emitiranje ili komercijalnu eksploataciju na digitalnim platformama ili višeplatformskom okruženju u sljedećim kategorijama: animacija, kreativni dokumentarni film ili fikcija. Kandidati mogu dodati kratki film novim talentima na svoju listu (opciono).

Cilj je da se obezbijede sredstva audiovizuelnim produkcijskim kućama za razvoj rada s visokom kreativnom vrijednošću i kulturnom raznolikošću i širokim potencijalom prekogranične eksploatacije. Kompanije se ohrabruju da razviju strategije za marketing i distribuciju od samog početka razvojne faze, čime se poboljšava potencijal za dosezanje publike na evropskom i međunarodnom nivou.

Teži se većoj saradnji, uključujući zajednički razvoj, između operatera iz različitih zemalja koji učestvuju u MEDIA Strand-u, kao i jačanje konkurentnosti evropskih audiovizuelnih produkcijskih kompanija konsolidacijom njihovih kapaciteta za ulaganja u fazi razvoja i širenjem aktivnosti kompanija i njihovim inovacijama. kapacitet za istraživanje novih polja i tržišta.

Posebna pažnja će se posvetiti aplikacijama koje predstavljaju adekvatne strategije kako bi se osigurala održivija industrija koja više poštuje okoliš i kako bi se osigurala rodna ravnoteža, inkluzija, raznolikost i reprezentativnost.

Sve zainteresovane producentske kuće i autori iz BiH i regiona sve informacije oko podobnosti projekata, sve potrebne informacije i prijave mogu pronaći na linkovima u nastavku:

ZAJEDNIČKI RAZVOJ

MINI-SLATE