LONDON SHORT FILM FESTIVAL PRIMA REDOVNE PRIJAVE DO 13.JUNA

LSFF za cilj ima da ukaže na mnoštvo filmskih stvaratelja, vizualnih umjetnika i kreativaca, preko raskrsnica i s posvećenošću perifernim glasovima. Festival svakog januara održava deset dana kratke forme, razgovora i multidisciplinarnog kuriranja. Na festivalu se svake godine predstavi do 500 britanskih i međunarodnih filmova, zajednički odabranih od 5000 i više otvorenih prijava, zajedno sa specijalnim događajima i industrijskim programom radionica, panela i diskusija za filmske stvaraoce i filmske radnike. Festival dodjeljuje novčane nagrade za projekcije kratkih filmova u svojim takmičarskim programima Britanskog i međunarodnog kratkog filma.

Nagrade London Short Film Festivala

Svake godine festival imenuje međunarodni žiri koji razmatra sljedeće kategorije i dodjeljuje nagrade.

NAJBOLJI MEĐUNARODNI KRATKI FILM

Nagrada za najbolji međunarodni kratki film iz cijelog svijeta dodjeljuje se za projekte koji svojom temom tumaće kulturne, političke i društvene probleme na hrabre i istraživačke načine. Dobitnik nagrade za najbolji međunarodni kratki film će dobiti grant od 1000 funti za svoj sljedeći projekat. Drugoplasirani sa posebnim priznanjem će dobiti 500 funti za svoj sljedeći projekat.

NAGRADA TAASH ZA KOMEDIJU U FILMU

Nasmijati se je rijedak talenat – subjektivan za svakog gledatelja, dok je univerzalno iskustvo kada se ispravi – i ova nagrada odaje priznanje tim filmskim stvaraocima koji su fino usavršili komediju na ekranu. U čast života perspektivne rediteljke Nataše Van Kampen, ova nagrada podsjeća na njen bezgranični talenat i humor, koju je osnovao i sponzorirao njen očuh, Mark Rylance.

NAJBOLJI LO-BUDGET KRATKI FILM

LSFF je oduvijek zagovarao malo „uradi sam“ buntovnosti u snimanju kratkih filmova, sa svjesnošću da postoji metoda za to ludilo. Program Lo-Budget Mayhem tradicionalna je festivalska proslava ovakvog filmskog stvaralaštva, a ova nagrada odaje priznanje za rad koji je maštovit, snalažljiv i priča priče s ograničenim resursima ili bez njih i dobrom dozom duhovitosti a o ovoj nagradi odlučuje poseban omladinski žiri. Najbolji Lo-Budget Short osvaja nagradu od £500.

Atmosfera na projekcijama London Short Film Festivala

Prijave su otvorene za kratke forme svih žanrova – uključujući fikciju, komediju, horor, naučnu fantastiku, dokumentarac, animaciju, muzičke spotove i eksperimentalne radove. Filmovi ne smiju biti duži od 45 minuta a moraju moraju biti završeni nakon 1. januara 2021., iako LSFF ne zahtijeva nikakav status premijere. Svi zainteresovani mogu aplicirati isključivo putem stranice FilmFreeway OVDJE.