POBJEDNIK CANNES FILM FESTIVALA „TRIANGLE OF SADNESS“ RUBENA OSTLUNDA

“Triangle of Sadness” je satira koja razotkriva uloge i klase: Carl i Yaya, par manekena, prolaze kroz uzbuđenje Milanske sedmice mode prije nego što odlete na ekskluzivno krstarenje jahtom na Karibima. Na brodu su dobrostojeći putnici i brod se održava besprijekorno. Loše vrijeme rezultira morskom bolešću, situacija se pogoršava epidemijom trovanja hranom, i na kraju završi krešendom kada gusari napadnu brod. Raj se pretvara u košmarnu metaforu za kraj zapadne civilizacije…

Oduševljeni Ruben Ostlund prilikom preuzimanja Zlatne palme

Obala Art Centar je koproducirao film u okviru zajedničkog projekta Obala Art Centra – Sarajevo Film Festivala i Turske državne radio-televizije (TRT) “Sarajevo grad filma za globalne ekrane” (SCF GS). Ovo je druga Zlatna palma Östlundu, predsjedniku žirija 25. Sarajevo Film Festivala (2019.): nagradu je osvojio i 2017. za film “Kvadrat” (“The Square”).

Francuska autorka i glumica Claire Denis je osvojila svoju prvu nagradu u Cannesu, sa tek drugim filmom koji je ikada imala u konkurenciji: “Starts at Noon” u kojem glumi Margaret Qualley, a za koju je rekla tokom svog govora da ju je otkrila u Cannesu kada je prije tri godine gledala “Bilo jednom u Hollywoodu” Quentina Tarantina. Grand Prix žirija Denis je podijelila sa naslovom “Close” Lukasa Dhonta. Najbolja režija pripala je Parku Chan-wooku za “Decision to Leave”, koji se smatrao glavnim kandidatom za Zlatnu palmu prije dodjele nagrada.

Favorit publike Song Kang Ho sa Zlatnom plamom za najbolju mušku ulogu

Favorit filmofila Song Kang Ho osvojio je Zlatnu palmu za najboljeg glumca za film “Broker” Hirokazua Kore-ede, dok je osvojila priznanje za najbolju glumicu za “Holy Spider”. Forest Whitaker dobio je počasnu Zlatnu palmu na početku  svečanosti, a zvijezda filma “Top Gun: Maverick” Tom Cruise također je dobio počasnu Zlatnu palmu kao dio festivalske proslave svoje karijere. A “The Worst Ones” i “Joyland” su bili veliki pobjednici u takmičenju Un Certain Regard.

Zar Amir Ebrahimi za rolu u filmu Holy Spider imenovana najboljom glumicom 75. Cannes Film Festivala

Kompletnu listu dobitnika nagrada 75.izdanja Cannes Film Festivala koji je održan od 17. do 28,maja možete vidjeti OVDJE.