„NEBESA“ NAGRAĐENA ZA NAJBOLJU REŽIJU NA FILMSKOM FESTIVALU “BALKANSKA PANORAMA” U IZMIRU

Filmski festival „Balkanska panorama“ (Balkan Panorama Film Festival) okuplja sve balkanske zemlje na jednom mestu. Osnivač i direktor festivala je reditelj Sali Sallini, redovni profesor filmske režje na univerzitetu „Dokuz Ejlul“, jednom od najpretižnijih univerziteta u Turskoj. U savetodavnom bordu Filmskog festivala „Balkanska panorama“ nalaze se istaknuta imena poput Ištvana Saboa, Radeta Šerbedžije, Milča Mančevskog, Lazara Ristovskog, Igora Gala i legende turskog glumišta Ediza Huna.

Ove godine „Balkanska panorama“ održana po osmi put, od 21. do 28. maja. Tokom festivala prikazano je preko 150 filmova na preko 250 projekcija. U takmičarskom programu prikazano je 35 filmova koji su se borili za nagradu „Žuti kišobran“. „Nebesa“, najnoviji film Srđana Dragojevića, osvojio je nagradu za najbolju režiju u međunarodnoj konkurenciji dugometražnih filmova. Članovi ovog žirija bili su reditelj Nikola Vukčević iz Crne Gore, glumac Meto Jovanovski iz Severne Makedonije i glumac Feđa Štukan iz Bosne i Hercegovine.

Zlatni kišobrani Balkanske panorame u Izmiru

U pitanju je koprodukcija Srbije, Njemačke, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a kompanije koje učestvuju u proizvodnji su: MA.JA.DE Fiction GmbH (Njemačka), Sektor Film (Sjeverna Makedonija), Forum Ljubljana (Slovenija), Studio Dim d.o.o. (Hrvatska), Montenegro Max Film (Crna Gora) i Novi Film (Bosna i Hercegovina).

Bosanskohercegovački producent je Srđan Šarenac a „Nebesa“ su jedna od bosanskohercegovačkih koprodukcija koja je podržana i od strane fonda Eurimages.

„Nebesa“ je mračna komedija ispričana kroz tri priče jedne porodice. Radnja prati isprepletene sudbine šest glavnih likova u tri različita vremenska perioda – 1993, 2001. i 2026. godinu. „Nebesa“ su premijerno prikazana u takmičarskom programu A filmskog festivala – Locarno film festivala gdje su i nagrađena sa nagradom žirija mladih.

Dragojević je autor kultnog ostvarenja “Mi nismo anđeli” sa kojim je i započeo karijeru, kao i filma “Lepa sela, lepo gore”, koji je u Hallielowoj filmskoj enciklopediji uvrštena u 1000 najboljih filmova svih vremena. Autor je i hit komedije “Parada” koje je nagrađena u selekciji Panorama na festivalu Berlinu, kao i uspješnih ostvarenja “Rane”, “Atomski zdesna” i “Sveti Gerogija ubiva aždahu”.

Detalj sa dodjele nagrada Filmskog Festivala u Izmiru

Glavne uloge u ovom ostvarenju igraju Goran Navojec i Ksenija Marinković, a između ostalih igraju i bosanskohercegovački glumci Slaven Knezović i Nikola Pejaković. Snimanje i obradu zvuka su radili: Zoran Maksimović i Ognen Popić, također iz Bosne i Hercegovine.

Foto: Balkan Panorama Film Festival